Kezdőlap / Nemibetegségek / Trichomoniasis

Trichomoniasis

Trichomoniasis egy nemi úton terjedő betegség melyet az egysejtű protozoon parazita okoz.
A leggyakoribb fertőzési hely a férfiaknál a húgycső a nőknél pedig a hüvely.

Diszkomfort érzést növelheti a vizelés és a közösülés.
• Nőknél a tünetei közé tartozik: a sárga-zöld, viszkető, habos kellemetlen szagú hüvelyi folyás. A bűzös hüvelyváladék. Viszketés a hüvely környékén. Fájdalom szex közben és vérzés szex után. Vizeléskor fájdalom érzet. Fájdalom vagy viszketés a szeméremajkakon és a belső combon, duzzadt szeméremajkak. Ritkán alhasi fájdalom is felléphet.
• Férfiaknál a tünetek: Enyhe húgycső viszketés. Fájdalmas vagy nehéz vizelés. Prosztata gyulladása. Fájdalmas, gyulladt herezacskók. Enyhe viszkető, égető érzés vizelés után vagy magömlést követően.

A férfiak lehetnek hordozók és tünetmentesek.
Trichomoniázis diagnosztizálása vizuális megfigyeléssel mikroszkópon keresztül történik. A nőknél a nőgyógyász a hüvelyből mintát vesz. A mintát ezután laboratóriumban mikroszkóppal vizsgálják.

A kezelést metronidazol gyógyszerrel kezdik melyet terhes és nem terhes betegekek is szedhetnek. A terheseknek a terhesség korai szakaszában óvatosan kell alkalmazni. A kezelést a szexuális partnerrel együtt kell elvégezni.

Szövődmények:
Terheseknél a magzat kicsi születési súllyal s idő előtt jöhet a világra. Nagyobb eséllyel alakul ki méhnyakrák. A férfiaknál pedig a prosztatarák.

Megelőzése: Óvszer használata.. Trichomonas fertőzés a vízben nem terjed, mert a Trichomonas vaginalis a vízben nem képes sokáig életben maradni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply