Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Német színház

Német színház

A Szekszárdi Német színház szecessziós stílusban épült, eredetileg a Világ Mozgóképszínház elnevezést kapta, hiszen filmszínháznak épült Uglár János tervei alapján.
Az egykori mozi, ami Káldi Gyula üzleti vállalkozása volt, 1913. október 29-én nyitották meg. Néma filmekkel szórakoztatta a közönséget, akik igen lelkesek voltak. A mozi kívülről impozáns volt, belülről úgy szintén. 1930-ban itt vetítették az első hangos filmet is. Azt tudnunk kell, hogy ez a mozi, nemcsak mozi volt, helyet és teret adott prózai- és pódiumműsoroknak egyaránt. A város legkedveltebb szórakozóhelye volt mindaddig, míg 1986. májusában nem lett a tűz áldozata. Ugyan felújították még, de ’91-ben végleg bezárt, de akkor már működött a Panoráma Filmszínház is, így a Szekszárd lakói nem maradtak kultúra nélkül.
A szükséges átalakítások után 1994-ben újra nyitotta kapuit a nagy közönség előtt, de most már színházként, így született meg Szekszárdon Magyarország Német Színháza, amely nemcsak a német kisebbségé, hanem a magyaroké is, így még inkább lehetővé teszi a két lakosság közötti kulturális dialógust.
A Német Színház 1982. óta működik, de akkor még egy kamarateremben adtak elő színházi előadásokat. Ez az egyetlen hazánkban, amely professzionális szinten működik és német nyelven. A szinkrontolmácsoknak köszönhetően a magyar ajkú közönség is élvezi a színházi előadásokat. A színháznak jelenleg 26 alkalmazottja van, ebből a társulatnak hét állandó tagja van. Tervük a jövőre nézve a német nyelv és kultúra megőrzése Magyarországon, mely az európai egység szellemét is jelképezi.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás