Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / 90 napos fogyókúra

90 napos fogyókúra

A 90 napos diéta

A fogyókúrázók nagy tábort képeznek a lakosság összességét nézve. Van aki azért fogyókúrázik, mert tényleges túlsúlya van, van aki azért, mert azt hiszi hogy túlsúlya van és van aki mert divat.
A harmadik kategória főleg a tinédzserek korosztályára jellemző, a második kategória elsősorban a hölgyekre, akik bizony oly éles szemmel rendelkeznek, hogy a tükörben néhány gramm súlyváltozást is felfedeznek.
A harmadik kategóriába tartoznak azok akiknek ténylegesen szüksége van a fogyókúrára, mert az évek alatt ezerféle okból – rossz étkezés, túl sok felvett táplálék, terhesség utáni elhízás, stb – felszedtek magukra néhány plusz kilót amitől nagyon szeretnének megszabadulni.
A fogyásnak sokféle módja van, de három kihagyhatatlan elem mindegyik módszerre jellemző. A legfontosabb annak eldöntése, hogy fogyni akarunk, a második a táplálkozás átalakítás, a harmadik a mozgás.
A különböző fogyókúrás módszerek ezek valamelyikére vagy mindegyikére épül.
A különféle szerekkel, csodakapszulákkal történő fogyásra nem térnék ki, mert az egy másikféle lehetőség, és ez hordozza a legtöbb veszélyt is.
A leghatékonyabb módszerek azok, amelyek az életmód átalakításán alapulnak, ezek közé tartozik az úgynevezett „90 napos” diéta is.
A diéta alapja az, hogy egyszerre csak egyfajta típusú ételt lehet enni, amely ennek révén könnyebben megemésztődik, felgyorsítja az anyagcserét átalakítja a raktározási szisztémát és fogyasztásra készteti a szervezetet.
A kúra 4 napos szakaszokra van felosztva, amelyek ismétlődnek 90 napig.
A legelső nap a fehérje nap, azaz a „húsnap”. Ezen a napon van lehetőség húst enni, de csak salátával. Kenyeret vagy krumplit, esetleg rizst enni nem szabad.
A reggeli minden nap gyümölcs, de abból akármennyi, de nem szabad egész délelőtt „nasizni” a gyümölcsöket, hanem csak amit egyszerre megeszünk, utána pihenő.
AZ ebéd 15-20 dkg akármilyen hús, bármilyen formában elkészítve, kivéve a rántott húst, hozzá tetszőleges mennyiségű saláta, ami lehet nyers zöldség, vagy párolt kefirrel tejföllel bárhogyan. Utána egy pohár leves.
A vacsora ugyanaz mint az ebéd, csak kevesebb.
A második nap a zöldségé. De nevezik keményítő napnak is. Reggelire gyümölcs, majd ebédre bármilyen zöldség, vagy főzelék, rizottó stb. A főzelékeknél nem liszttel, hanem keményítővel kell sűríteni, a vacsora pedig ugyanez.
A harmadik nap a tésztáké (szénhidrát nap). Ebédre lehet ilyenkor bármilyen tésztafélét, pizzát enni, az ebéd végén pedig akár egy szelet tortát is. A vacsora pedig szintén hasonló, torta nélkül.
A negyedik nap a legnehezebb, a gyümölcsnap, amikor is csak gyümölcsféléket lehet enni, reggelre ebédre és vacsorára is.
Havonta egyszer érdemes beiktatni egy víznapot is, ami mindig a gyümölcsnap után jön és csak vizet vagy ízesítetlen teát lehet fogyasztani.
Ezt követően pedig visszatértünk a kör elejére. Ez a módszer nálam heti 1-1,5 kg fogyást eredményezett, de a víznapos hetek esetében 2-2,5 is előfordult.
A változatos étkezésnek köszönhetően nem alakul ki hiány semmiből, sőt az addigi hiányok is elmúlnak, mivel ez a kúra óhatatlanul rákényszeríti az embert a változatos étkezésre.
Felmerülhet a kérdés, hogy elég unalmas lesz az étkezés pár hét után, de ez nem igaz. Az interneten nagyon sok recept található kifejezetten ehhez a módszerhez, amelynek révén nagyon ritkán kell ugyanazt az ételt ismételni, kivéve persze ha az ismétlésnek az étel ízletessége az oka.
Elszánást és akaratot igényel a módszer, de rendkívül hatásos, mivel én 90 nap alatt 113 kg-ról 92 kg-ra fogytam le.
A fogyás mértéke változatos, az első héten még nem mozdult meg a mérleg mutatója, majd aztán az első hónapban heti 1-2 kg, a második hónapban 1-1,5 kb pergett le hetente, míg a harmadik hónapban lelassult ez az ütem, de akkor is folyamatos volt a csökkenés.
A kúra költsége is fontos kérdés, nálam a normál étkezési költséget kb 10 %-kal emelte meg, ami szerintem csekély ár ha az eredményt figyelembe vesszük, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom és sok sikert!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás