Növényápolás

Kisüzemi termelésnél nem lehet követelmény a kiültetett növények megszakítás nélküli folyamatos takarása 4-6, esetleg 8 héten át. Időnként szedjük fel a fóliát (csak egyik oldalon), gyönyörködjünk zöldségféléinkben, és végezzük el az éppen soron következő ápolási munkákat. Arra azonban ügyeljünk, hogy vagy a kora reggeli órákban, vagy a késő délutáni órákban bontsuk fel az ágyást, abban az időszakban, amikor nincs erőteljes napsugárzás. A hirtelen, erőteljes napsugárzás megperzselheti a zsenge vegetációt. Dolgunk végeztével ismét gondosan takarjuk vissza a fóliát a növényekre.
Az ápolási munkák a következők lehetnek: öntözés, fejtrágyázás, kapálás, gyomlálás, ritkítás (egyelés), töltögetés, metszés és növényvédő permetezés.
Öntözés
A legalább 400 lyuk/m2 nyitottságú fólián az eső és az esőszerűen kijuttatott öntözővíz áthatol. Ahol ilyen berendezés van, ott a takarás első félidejében nem kell leszedni öntözéskor a fóliát. A takarási idő második felében a gyorsan fejlődő növények már megemelik a fóliát, az ágyás bogárhátúvá válik, a feszes és íveit fóliáról a kijuttatott víz az ágyás két oldalán lefolyik, az ágyások közepén lévő növényeken pedig vízhiány jelei mutatkoznak. Ilyenkor végleg le kell szedni a fóliát a növényekről.
Jó módszer a csöpögtető öntözés. A fóliatakarás nem gátolja a víz bejuttatását.
Egyszerűbb eljárás a tömlővel vagy kannával végzett öntözés, ez esetben kezdettől fogva le kell szedni a fóliát a növényekről, és a munka végeztével pedig vissza kell teríteni.
Egy-egy öntözés alkalmával legalább annyi vizet kell adnunk, hogy az a gyökérzónát átnedvesítse. A talajok vízbefogadó képessége főként a fizikai összetételétől függ. A laza talajok kevesebb vizet, a kötöttebbek több vizet képesek megtartani. A talaj kötöttségének és a kívánt beázási mélységnek figyelembevételével könnyen megállapíthatjuk a kiöntözendő víz mennyiségét, ha tudjuk azt, hogy ahány milliméter vizet kiöntözünk, átlagosan annyi centiméterre ázik be a talaj. Egy öntözéstől átlagosan 10-13 cm-re kell hogy átnedvesedjen a talaj.
A csöveken át kijuttatott (esőszerű, csöpögtető és tömlős) vízmennyiséget az öntözési idővel mérjük: 1 liter víz 1 ml-en 1 mm-es vízadagnak felel meg, tehát egy 25 m hosszú, 1,2 m széles fóliaágyásra, ha 20 cm mély beázást akarunk elérni, 600 liter vizet kell számítani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply