A nyírfa nagy problémát okoz azoknak, akik pollenallergiában szenvednek, ugyanis igen nagy mennyiségű pollent termel. A nyírfapollen nagy távolságokat tud megtenni és könnyezést, orrfolyást, nehéz légzést és egyéb allergiás reakciókat kiváltani. Ráadásul azok, akik nyírfapollenre allergiások, másra is érzékenyek lehetnek: ha a száj, ajkak és torok viszketését vagy dagadását tapasztalják egyes zöldségek, gyümölcsök vagy magvak fogyasztása után, azt a pollen és ezen termések keresztreakciója okozza. Ezt a tünetegyüttest nevezik még orális allergia szindrómának vagy pollen-étel allergiának is.
Ennek az az oka, hogy a nyírfapollen szerkezete hasonló, mint az egyes gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban lévő fehérjék szerkezete. Ezért fogyasztásukkor a szervezet hasonlóan reagál, mint a pollenre. Allergiát okozhat ez esetben az alma, mandula, szilva, sárgarépa, cseresznye, búza, burgonya és a dió. Egyes esetekben hámozással, de még inkább főzéssel, sütéssel elejét vehetjük ezeknek a reakcióknak, a nyers gyümölcsöt vagy zöldséget viszont kerülni kell. A magvakra azonban nem hat a hőkezelés ilyen módon.
Ahhoz, hogy csökkentsük az allergiás reakciókat, próbáljunk keveset kinn tartózkodni, amikor a nyírfapollen koncentrációja magas. Szemünket napszemüveggel védjük a szálló pollen ellen. Porszívónkba beszerelhetünk ún. HEPA-szűrőt, ami kiszűri a pollent.
Ha szénanáthában vagy orális allergia szindrómában szenvedünk, az antihisztamin tartalmú készítmények is segíthetnek az allergiás reakciók csökkentésében.
Címkékallergia nyírfa nyírfapollen pollen pollenallergia
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az allergia immunkárosító hatása
Az antigén kötődése az ellenanyaggal, vagy az immunrendszer sejtjeivel nem minden esetben előnyös a szervezet …