Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Nyírfapollen allergia

Nyírfapollen allergia

A nyírfa nagy problémát okoz azoknak, akik pollenallergiában szenvednek, ugyanis igen nagy mennyiségű pollent termel. A nyírfapollen nagy távolságokat tud megtenni és könnyezést, orrfolyást, nehéz légzést és egyéb allergiás reakciókat kiváltani. Ráadásul azok, akik nyírfapollenre allergiások, másra is érzékenyek lehetnek: ha a száj, ajkak és torok viszketését vagy dagadását tapasztalják egyes zöldségek, gyümölcsök vagy magvak fogyasztása után, azt a pollen és ezen termések keresztreakciója okozza. Ezt a tünetegyüttest nevezik még orális allergia szindrómának vagy pollen-étel allergiának is.
Ennek az az oka, hogy a nyírfapollen szerkezete hasonló, mint az egyes gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban lévő fehérjék szerkezete. Ezért fogyasztásukkor a szervezet hasonlóan reagál, mint a pollenre. Allergiát okozhat ez esetben az alma, mandula, szilva, sárgarépa, cseresznye, búza, burgonya és a dió. Egyes esetekben hámozással, de még inkább főzéssel, sütéssel elejét vehetjük ezeknek a reakcióknak, a nyers gyümölcsöt vagy zöldséget viszont kerülni kell. A magvakra azonban nem hat a hőkezelés ilyen módon.
Ahhoz, hogy csökkentsük az allergiás reakciókat, próbáljunk keveset kinn tartózkodni, amikor a nyírfapollen koncentrációja magas. Szemünket napszemüveggel védjük a szálló pollen ellen. Porszívónkba beszerelhetünk ún. HEPA-szűrőt, ami kiszűri a pollent.
Ha szénanáthában vagy orális allergia szindrómában szenvedünk, az antihisztamin tartalmú készítmények is segíthetnek az allergiás reakciók csökkentésében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás