Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A földimogyoró-allergia

A földimogyoró-allergia

A hétköznapi ételek közül a földimogyoró-allergia okoz a legtöbb gondot, s az általa kiváltott reakciók gyakran súlyosak és gyors lefolyásúak, esetenként előfordulhat, hogy akár halálos kimenetelűek.
A földimogyoró-allergia a leggyakoribb ételallergiát és anaphylaxiát kiváltó ok. A föld egyes területein évente körülbelül öt kilogramm földimogyorót fogyasztanak az emberek átlagosan mogyoróvaj, édességek, péksütemények és mogyoró formájában.
Mivel a földimogyoró rendkívül sokféle feldolgozásban kerül forgalomba, az allergiás reakciót az első darab tulajdonképpeni mogyorószem is kiválthatja. Korábban néhány tápszer is tartalmazott földimogyoró származékot, sőt a földimogyoró-allergének az anyatejben is kiválasztódnak.
A földimogyoró és más dió- és mogyorófélék bármilyen ételben előfordulhatnak, például reggeli gabonapelyhekben, szárított gyümölcskeverékekben, spagetti szószokban, húsmártásokban, keleti ételekben, süteményekben, tésztafélékben, fagylaltokban, édességekben. A látható mogyoródarabkák eltávolítása nem azt jelenti, hogy megszabadultunk az összes veszélyt okozó anyagtól.
Egy korábban földimogyoróhoz használt eszköz érintése is átviheti a problémát okozó allergéneket egy másik ételre.
Egyetlen földimogyoró átlagos proteintartalma 161 mg, míg az arra érzékenyeknél már 50 mg is allergiás reakciót válthat ki. Mivel a földimogyoró-allergia sosem múlik el, annak, aki tudatában van érzékenységének, kerülnie kell még a lehetőségét is bármilyen földimogyoró-készítmény fogyasztásának. Bár a földimogyoró ugyanabból a családból származik, mint a borsó és a bab, a földimogyoró-allergiában szenvedők ezekre a zöldségfélékre általában nem érzékenyek, ám a fán termő dió- és mogyorófélékre igen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás