Sóallergia

A só nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, bár nem csak a megszokott asztali sónkban fordul elő. A sóallergia valójában nagyon ritka jelenség. Lehetséges, hogy aki úgy tudja, a sóra allergiás, arra tulajdonképpen a só valamilyen alkotórésze hat allergizálóan. Például ha valakinek jódallergiája van, akkor a jódozott só váltja ki nála a nemkívánatos reakciókat.
Maga a sóallergia a következő tüneteket okozhatja: ájulás, szédülés, gyomorfájdalmak, hasmenés, émelygés, hányás, az arc, a torok vagy a nyelv bedagadása, viszketés a torokban, a szájban és a nyelven, csalánkiütések. Nagyon súlyos esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat.
Vannak, akik akkor érzékenyek a sóra, ha hozzáérnek. Ez kontakt ekcémát okoz náluk, bőrviszketéssel és kiütésekkel jár.
Ha úgy gondoljuk, allergiásak vagyunk a sóra, először is konzultáljunk allergológussal, aki megerősítheti ezt, és megoldást javasolhat. De néhány házi gyógymóddal is csökkenthetjük a kellemetlen reakciót.
Ha aloe vera lével öblögetünk, az csökkenti a bizsergő vagy viszkető érzést a szánkban.
Szantálfa por és rózsavíz keverékéből készített krémmel a viszkető vagy kiütéses bőrfelületet hatásosan kezelhetjük.
Sárgarépalé fogyasztásával enyhül az ekcéma és a viszketés.
A gránátalma vagy a banán a hasmenés ellen nagyon jó, együk rendszeresen.
Mivel sóból is többféle létezik, lehet, hogy egyikre allergiások vagyunk, a másikra azonban nem, ezért meg kell határozni, melyik az, amelyiket kerülnünk kell, és mit használhatunk helyette.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás