Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Örökbefogadott kisbaba szoptatása

Örökbefogadott kisbaba szoptatása

Az első teendők az örökbefogadott csecsemővel
• Az első találkozás rendkívül fontos. Igyekezzen, hogy az első egy-két órát családi körben, zavartalanul tölthesse.
• Engedje, hogy meztelen kisbabája a bőréhez érjen és hagyjon elegendő időt az ilyen együttlétekre.
• Ha kisbabája azonnal hajlandó szopni, szoptassa egy kicsit, mielőtt kiegészítést kezdene el adni. Ne várjon túl sokáig, hogy az anyamell pozitív élmény maradjon a babának és a táplálkozáshoz kapcsolódjon. Átmenetileg egy fecskendővel vagy ha rendelkezésre áll, akkor a Szoptanittal adjon a szoptatás közben tápszert.
• Vannak kisbabák, akiknek minden erejükre szükségük van a nagy átálláshoz és egy-két hétbe is beletelik, amíg elfogadják a változásokat. Hagyjon elegendő időt kisbabájának, és etesse őt úgy, ahogy megszokta. A közvetlen bőrkontaktus igen fontos, sokszor kerítsünk sort rá.
• Amint sikerül a szoptatás a Szoptanittal, legfeljebb naponta öt-hat alkalommal használja, előtte, közben és utána szoptasson gyakran segédeszköz nélkül. Egyáltalán ne használjon cumisüveget és cumit!
• A jó tartás, az optimális ráharapás a mellre, a szoptatási testhelyzetek rendszeres váltogatása mind nagyon fontos a tejképzés fölépítésére.
• Az ipari országok legtöbb örökbefogadó anyukája nem használ gyógyszeres segítséget a tejtermelés elindítására. Ennek hatásáról ugyanis nem rendelkezünk még megbízható kutatási eredményekkel.
Minden család maga választhatja meg az adoptált kisgyerek szoptatásának céljait. Amennyiben egyformán fontos a kötődés kialakítása és az anyatejtermelés, nagyon gyakran kell szoptatni. Ha a kötődésen van a hangsúly, és a tejet csak szívesen látott ráadásnak tekintik, úgy a szoptatást a hétköznapokon lazábban lehet kezelni.
Minél idősebb a kisbaba, amikor örökbe adják, annál több fáradozásra lesz szükség ahhoz, hogy a szoptatásra rávezessük és a folyamat annál több időt vesz igénybe. Ha sikerült, élvezni fogja a kisbaba a szopást, de valószínűleg csak kevés anyatejhez jut majd. Vannak olyan örökbefogadott kisbabák, akik csak életük második félévében vagy az első születésnapjuk után tanulták meg ily módon a szopást. Nem minden örökbefogadó család vág bele ebbe a feladatba, de akik mégis hozzáfogtak, gazdagító élményként beszélnek róla.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha babánk aluszékony vagy éppen túl éber?

Némelyik baba a nap 24 órájából 21 órát alszik, nem nagyon igényli a mama jelenlétét, …

Leave a Reply