Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba-mama kapcsolat fejlődése a 4-5-6.hónapban

A baba-mama kapcsolat fejlődése a 4-5-6.hónapban

4.hónap:
A negyedik hónapban a legtöbb kisbaba olyan érdeklődéssel fordul a világ felé, hogy az édesanyában felmerülhet a kérdés: máris megkezdődött az eltávolodás, mielőtt igazán egymásra találtunk volna? Miért szopik csak öt percig, miért olyan boldog bárki fölé hajol? Már éjjel sem ébred fel annyiszor… Más anya nem bánkódik, inkább örül ennek a nagy önállósodásnak. Úgy érzi, lassan visszakap egy kicsit a szabadságából, átveheti az irányítást a saját élete felett. Akár így, akár úgy, egyben mindenki biztos lehet: a fejlődés nem egyenes vonalú! A baba (majd kisgyerek is) hol jobban igényli szülei közelségét, hol kevésbé, ez akár hónapról hónapra változhat.
5.hónap:
Az ötödik hónap az, amelyben feltűnővé válnak az egyes gyerekek közti különbségek. Az egyik már három hónaposan forgott, mostanra ül, a másik még csak a hátán fekszik. Az egyik ügyesen fog, a másik csak ütögeti a játékait. Az egyik négykézlábra áll, a másik csak a fejét emelgeti. A lassabban érő gyerekek szülei megijedhetnek a lemaradástól, ám jó észben tartani: amíg az ideg- és izomrendszer nem kész egy feladatra, addig nem jelenik meg a kívánt képesség. Ha úgy érezzük, babánk elmaradt a többitől, mutassuk meg neurológusnak. Ha fejleszteni szeretnénk, ne forogni, ülni tanítsuk, hanem segítsük az idegrendszer érését: hordozzuk sokat, hancúrozzunk vele, hintáztassuk, játszunk zötyögős játékokat, de ezekből csak annyit, amennyit mind a ketten élvezünk!
6.hónap:
Ha eddig viszonylag megbízható volt a menetrend, nyugodt minden éjszaka, mosolygós bájosság a kisbaba, most komoly változásokra számíthatunk. Újra itt vannak az éjszakai ébredések, a baba gyarapodása nem olyan lendületes, mint eddig, nyugtalanok a délutánok. Féléves korban egyáltalán nem ritka. De nem a szülők rontják el! Nem szoktatástól függ. Lássuk mi zavarja meg a család nyugalmát! A baba féléves korára olyan mértékben megérti a világot, hogy már tud félni! Rájön, hogy a mama nem azonos vele, tehát eltűnhet. Ahogy fejlődik a mozgása, egyre más oldaláról látja a környezetét, összeköti az információkat, szinte nap mint nap az új világra ébred. A most szerzett tapasztalatok jó részét éjjel dolgozza fel. No és a fogak? soha nem tudjuk meg pontosan, mit él át egy baba, amikor ínyét feszítik az apró fogacskák, de az biztos, hogy kellemetlen, nehezen csillapítható érzés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás