Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Őszi munkák a kertünkben

Őszi munkák a kertünkben

Aki kertészkedéssel foglalkozik, tudja, hogy az ősz legalább annyi munkát ad a hobbikertésznek, mint a tavasz vagy a nyár. Ahhoz, hogy tavasszal a szép díszkert ígéretével keljenek életre a növények, az alapmunkákat ősszel kell elvégezni.
Lássuk sorjában. Az esős időjárás miatt a gyep gyorsan nő, emiatt még ebben az évszakban is többször kell nyírni. Az átázott föld miatt a gyep gépi szellőztetésével óvatosan kell bánni, mert az erős acélszálak kitéphetik az egészséges töveket is. Várjuk meg, amíg felszikkad egy kicsit a talaj. Ha mégis gyephiányt tapasztalunk, akkor azt igyekezzünk pótolni, hogy tavasszal szép egybefüggő gyepszőnyegben gyönyörködhessünk.
Fagy előtt ki kell szedni a cana virágok gumóit, ezek száraz homokban vészelik át legjobban a telet. A leanderek nem szeretik a sok esőt, emiatt és a közelgő fagy miatt előbb-utóbb fagymentes sötét helyre kell „menekíteni”. Előtte azonban célszerű gomba- és rovarirtóval bepermetezni az egész növényt.
A virágágyásokat érdemes kitisztítani és megtrágyázni. Az üzletekben bőven kapható érlelt, szagmentes marhatrágya. Aki komposztál otthon, annak ősszel, ásás előtt javasolt kiszórni a humuszt, de előtte meg kell rostálni. A komposzt tápanyagtartalma nem jelentős, ám sokat javít a talaj minőségén. A gazdaboltokban lehet venni komposztgyorsítót, érdemes használni.
Néhány szó a kerti hulladékról. Még a kulturált, hozzáértő kerttulajdonosok is gyakran esnek abba a hibába, hogy a levágott füvet, gallyakat, avart kihordják a közeli erdőbe. Ne tegyék! Gyűjtsék inkább tavasztól őszig úgynevezett „célzsákokban” a hulladékot, hiszen valószínű mindenütt elszállítja a helyi köztisztasági cég. Minden nagyvárosban vannak olyan lerakatok, ahol kisebb mennyiségben ingyen is meg lehet szabadulni a növényi hulladéktól.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldségfélék aktuális védelme

A változékony, csapadékos, reggeli harmatképződéssel járó időjárás továbbra is nagy kihívás elé állítja a zöldségtermelőket. …

Leave a Reply