Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Személyi kölcsön

Személyi kölcsön

A lakosság körében a legelterjedtebb a fogyasztási hitelek csoportjába tartozó legdrágább kölcsön. A személyi kölcsön készpénz felvételét jelent, a felvett összeg általában szabadon felhasználható. Vannak olyan személyi kölcsönök is melyek feltételhez kötöttek, de ezek nem számottevőek.
A személyi kölcsön kondícióit a bankok maguk határozzák meg, melyet hirdetményben közzé tesznek. A pénzintézetek fenntartják maguknak a jogot, hogy a kondíciókat bármikor megváltoztathatják. A hitelelbírálásának szabályait a hirdetményükben rögzítik és e feltételek alapján döntenek a személyi kölcsön elbírálásáról, THM kiszámításának módjáró, mértékéről, a hitelnyújtás feltételeiről, a törlesztő részletekről.
A különböző pénzintézetek között jelentős eltérések lehetnek a kölcsön felvételéhez szükséges feltételekben, kamatokban is. A személyi kölcsön felvételéhez általában valamilyen fedezetet kérnek, a felvételt magasabb jövedelemhez köthetik. Egyes pénzintézetek előírhatják a pl. kezes szükségességét is. Általában jellemző, hogy az elbírálási idő hosszabb, mint más kölcsönöknél, több dokumentum megléte kell hozzá.
A BAR vagy jelenlegi nevén KHR listán lévő személyek nem kaphatnak személyi kölcsönt sem. Minden magyar állampolgár évente egy alkalommal élhet annak lehetőségével, hogy bármely pénzintézetnél ingyenesen lekérje adatait, hogy szerepel e a KHR listában, ha igen adatait mely pénzintézet adta át. Ezzel elkerülhetők az ügyfélre háruló indokolatlan költségek.
A személyi kölcsön felvétele előtt ajánlatos átgondolni a kölcsönt felvevőnek a saját vagyoni helyzetét, a saját és háztartása teherviselő képességét. Mivel a bankok ide vonatkozó szabályaiban jelentős eltérések vannak érdemes alaposan megvizsgálni azt, hogy melyik pénzintézet ajánlata a legmegfelelőbb.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply