Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / BAR lista, aktív és passzív BAR listások

BAR lista, aktív és passzív BAR listások

A közismert BAR szó jelentése Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer neve rövidítve. Jelenleg a BAR elnevezés helyett hivatalosan a KHR nevet használják, mely a Központi Hitelinformációs Rendszer kezdőbetűt jelenti. A kettő egyet jelent, mégpedig azt, hogy akinek a neve felkerül erre a listára, a pénzintézeteknél nem vehet fel semmilyen hitelt. A köznyelvben a BAR lista elnevezése a közismertebb.
BAR listára kerül az természetes személy, aki folyamatosan 90 napot késik a befizetéssel, a befizetni való elmaradás összege meghaladja a minimálbér összegét. Ezeket a személyeket nevezik szaknyelven hiteladósoknak, az ő mulasztásukat tartja nyilván a rendszer. BAR listára kerülhetnek magánszemélyek és vállalkozások is.
Magyarországon minden készpénz-helyettesítő termékek forgalmazásával vagy hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézmény tagja ennek a rendszernek. Csak így lehetett biztosítani, hogy az BAR lista mindig a valós adatokat mutassa. Úgy is lehet mondani, hogy a listát a bankok saját maguk védelmére hozták létre. A nem fizetők milliós károkat okozhattak egyes bankoknak. Ahhoz, hogy más bankoknál ne ismétlődhessen meg, megosztották egymás között az információkat, átadták egymásnak a rosszul fizetők adatait, információt cseréltek.
Ez a rendszer azonban sértette az adatvédelmi szabályokat. Felkerülhettek a BAR listára tévedésből emberek, illetve olyanok, aki kisebb mulasztásokat követtek el és emiatt hátrányos helyzetbe kerültek. Ezért a BAR listára vonatkozóan 2005-ben új szabályozást bocsátottak ki, ettől az időponttól kezdődően nevezik hivatalosan KHR listának.
A BAR listán lévő lehet aktív, vagy passzív. Aktív BAR listás az, aki fenn van a listán és van tartozása. Passzív BAR listás az, aki fenn van a listán, de már nincs tartozása. A passzív BAR listás, a tartozása rendezéstől számított 5 év eltelte után kerülhet le a BAR listáról.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply