Kezdőlap / Nemibetegségek / Őszintén a nemi betegségekről

Őszintén a nemi betegségekről

Két szó: nemi betegségek. Csak két szó, mégis mindenkiből mást váltanak ki ezek a szavak. Sokan nem tőrödnek velük, azt hiszik őket nem érheti baj. Mások mániákusan figyelnek minden apró kis tünetre, negyed évente járnak orvoshoz, hogy vizsgálja meg őket.
Óvszerrel megelőzhetőek ezek a betegségek, mégis sokan felelőtlenek ilyen téren. Ha nem kezelik őket időben, akár meddőséghez is vezethetnek. Ez nem játék!
Legismertebb az HIV, egyben a legveszélyesebb is. A tünetek sokáig rejtve vannak, és mivel általában az emberek nem szaladgálnak negatív eredménnyel, így marad a bizalom vagy az óvszer.
A négy legelterjedtebb nemi betegség:
1. Chlamydia: Baktériumfertőzés, ami nehezen ismerhető fel. Sok szűz lányt is érint a betegség. Általában teljesen panaszmentesek a betegek, ritka esetben folyás, alhasi fájdalom jelentkezik. Eközben a betegség terjed és gyulladásba hozhatja a petevezetéket. Egy egyszerű teszttel kimutatható, hogy jelen van e a szervezetben. Antibiotikummal kezelhető.
2. Hepatitis: Májgyulladást jelent. Tünetei a fáradtság, levertség, illetve jelentkezhet sárgaság. Három vírusfajta okozhatja: A, B, C. A betegség gyógyítása körülményes, B és C típusnál májkárosodás léphet fel.
3. Herpesz: A herpeszt általában a szájon ismerjük, viszont a nemi szerveken is megjelenhet, erősen viszkető, folyadékkal teli hólyagok. Rossz hír, hogy aki egyszer megfertőződött, annak örökre benne marad a szervezetében a vírus, és újra és újra kijöhetnek a tünetek. Gyógyszertárban kaphatóak rá kenőcsök, krémek.
4. Gombák: Szeméremajkak kivörösödése, égető, viszkető érzés. Legfőbb tünete a zavarós, fehér folyás. Ilyenkor fájdalommal járhat a szeretkezés. Fiúknál a makkon megjelenő fehér pöttyök utalnak a fertőzésre. Uszodában, nyilvános wc-n is el lehet kapni. A nők nagy részének volt már gombás betegsége. Patikában vény nélkül kapható rá gyógyszerek. Viszont jobb megmutatni egy szakembernek, hogy biztosan gomba-e.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon fontos az óvszer használata, vagy egy megbízható partner kell hosszú távon!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply