Paradicsom

Palántanevelése
A korai éréskezdetben nemcsak a rövid tenyészidejű fajtának, hanem a fejlett palánták korai (4.hó 5-15.) ültetésének is nagy jelentősége van. A palántanevelés ideje kb. 8 hét; a magot február 10- 15. között vessük el, majd 4 hét múlva tűzdeljük 6-7 cm-es tápkockákba vagy ládába, 7 x 7 cm-re. A palánták ápolásakor főként arra kell ügyelni, hogy a hőmérséklet ne legyen 20 °C vagy e fölötti, mert a közepes hőigényű paradicsompalánta könnyen megnyúlik. Kelés után elegendő a 17-18 °C körüli hőmérséklet.

Ültetés, takarás, ápolás
A fejlett, bimbós palántákat április 5-15. között ültetjük ki. Pár hét alatt jól meg gyökeresednek, és május elején kezdenek virágozni.

A paradicsom időzítése
Váz nélküli (120 cm széles) fóliaágyba két sorban, 60×40 cm-re ültetjük, a javított, váz nélküli (80 cm széles) fóliaágyba egy sorban, 20 cm-es tőtávolságra és a sík fóliás (140 cm széles) ágyásba szintén két sorban ültetjük a palántákat. Ezzel a térállással négyzetméterenként 4 tő fér el. Ha megnyúlt a palánta, fektetve ültessük el, a földben a szára gyökereket fejleszt.
Ültetés után 600, esetleg 800 lyuk/m2 nyitottságú fóliával takarjuk az ágyást. A kiültetett palánták eredését, kezdeti növekedését műtrágyaoldatos beöntözéssel gyorsíthatjuk. Legeredményesebb, ha közvetlenül ültetés után tövenként
3-4 dl folyékony Tomasol műtrágya 1 %-os oldatával öntözök meg a palántákat. A két javasolt fajta fattyazás nélkül termelhető.
Közepes vízigényű, a fóliatakarás miatt azonban 4-6 alkalommal öntözni kell.

A fólia leszedése
A lyuggatott fólia 5-6 héten át maradhat a növényeken. Az esetleges késő tavaszi fagyok miatt a takarás utolsó dekádja a kritikus időszak a paradicsomra. Éjszaka még hűvös van, nappal viszont a fólia alatt gyors és erős a felmelegedés. A paradicsomvirág az optimálisnál alacsonyabb vagy attól magasabb hőmérsékleten rosszul köt. Az éjszakai alacsonyabb hőmérséklet ellen a takarás védelmet jelent, de a nappali túlzott felmelegedés ellen csak a fólia leszedésével óvhatjuk meg növényeinket. Tehát május közepén, ahogy a késő tavaszi fagyok megengedik, mielőbb szedjük le a fóliát az ágyásokról. Az első termések már június utolsó dekádjától kedve érnek, a korai termés augusztus elejéig szedhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply