Patagónia

Patagónia területén egykor lombos fák, édeni környezet terült el. Most úgy néz ki, mint egy kihalt pusztaság, a világ végének is nevezik ezt a vidéket.

A téli fagy után megárad a hó, néhol a sziklákon vízesés-szerűen ömlenek le, majd kis tavakká oszlik szét a víztömeg.

Megérkeznek a kopárságban is túlélő állatok.
Több hónapra rendezkednek be a Magellán pingvinek, először a hímek, legalább kétszázan, a tengeren két hónapi út után érkeznek meg a poros vidékre. A hím pingvinek megjövetele minden évben ugyanakkor történik, ugyanis ezt a környezetet választották utódnemzésre, a kis pingvinek felnevelésére.
A Magellán pingvinek a legnyugodtabb állatok, mégis előfordul időnként harc közöttük, mely főként a saját maguk által előző évben ásott „házak” miatt robban ki. Mindig akad olyan hím, amelyik el akarja foglalni a másik által készített hajlékot. Öröm nézni a leendő férjeket, ahogyan hordják a füveket a lyukba, hogy felkészüljenek a nőstény fogadására. Miután a „házakkal” elkészültek, megjönnek a nőstények szintén a nagyvizen keresztül. Az állatvilágban szokás szerint a legerősebb, legegészségesebb állatot választják ki utódnemzés céljából. A hímek szamár-szerű hanggal hívják fel magukra a figyelmet. A nőstény kiválasztja a neki szimpatikus hímet, majd csőrük összedörzsölése után egyből kezdődik a párosodás. Többször párosodnak, hogy biztosan megtörténjen a megtermékenyítés.
Ketten foglalják el a hím által készített házat ezután, ahol világra hozzák és felnevelik a kis pingvineket. Egy családnak általában két kiskölyke születik, akiket együtt etetnek hússal.
A talált husokon osztozniuk kell a kondor madarakkal, akik szintén ezen az őskori vidéken költik a kis kondorokat.
Míg a kis pingvinek hamar önállósodnak, a kondornak pehely van a tolla helyén, nagyon sokáig nem tud kirepülni a fészekből, csak hét év múlva válik igazi levegő virtouzzá.

Patagónia tengerébe érkeznek meg a déli bálna nőstényei is egy évig tartó terhesség után. A szülés a parthoz közel történik, öröm nézni az anya és a kis bálna kapcsolatát. Az érintés nagyon fontos közöttük, egyetlen mozdulata sincs az anya bálnának, mellyel ne érintené meg kicsinyét. A szülés utáni időszak játékkal telik, néha csak a bálna farka látszik ki a tengerből, mint egy vitorla.

Itt párosodnak és hozzák világra csemetéiket a kuakok, ezek a különös vaddisznó állatkeverékek. Már a kicsinyek is ötven kilométeres sebességgel tudnak bármilyen terepen futni.
A nyarat az állatok békésen töltik egymás mellett, mindaddig, míg a cápák meg nem érkeznek, akik kis fókákat rabolnak a tenger partjánál történő hirtelen megjelenésük után.
A fókák nagyon hangosak, különösen a hímek. A nőstények egy héttel a szülés után ott hagyják kicsinyeiket a parton egyedül. Vannak kamasz hímek is, melyek fitogtatják erőnlétüket, néha gonosz játékuknak egy-egy kis fóka esik áldozatul.

Ősszel az állatok elhagyják a vidéket, egyedül a bogarak maradnak ott télire. A bogarak is, mint a többi állat a föld alá építették járatukat, oda hordják az elemózsiát.
Legutolsónak a Magellán pingvinek indulnak útnak, hogy közel kétszáz kilométeres utat tegyenek meg élőhelyükig.

A rendíthetetlen nyugalmat senki és semmi nem zavarja meg, a táj fehérbe öltözik, s emlékezik egykori időkre, melynek maradványait őrzik a vízből kiemelkedett sziklák, megkövült faradabok. Patagónia álomba merül, s felkészül a következő tavaszra, amikor ismét benépesítik kopár tájait.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rózsatövisből zene?

Igen, lehetséges! Régen a digitális cd. lejátszók előtt létezett egy analóg, ismertebb nevén bakelit lemezjátszó. …

Hozzászólás