Pesti Vígadó

A Pesti Vigadó Budapest belvárosában található, működési alapelvét tekintve komolyzenei intézmény, kulturális- és szórakoztató-központ. Az első Vigadó, melynek neve Redoute volt, 1833-ban nyílt meg, Pollack Mihály tervei alapján készült. Az épület maga klasszicista, játszott benne id. Johann Strauss és Liszt Ferenc is. Ezen a helyen tartották Kossuth Lajos ötlete alapján 1842-ben az iparmű kiállítást, de a ’48-as forradalom idején az első Képviselő Ház a Vigadóban ülésezett. Az épületet 1849 májusában Hentzi osztrák generális lövette szét.
A jelenlegi Vigadó tervezésével Feszl Frigyes kezdett el foglalkozni 1858-ban. Az épület elemei tartalmaznak a keleti kultúrára vonatkozó jegyektől a romantikus beütésig mindenféle jellegzetességet, ezért igen hamar a főváros egyik legfontosabb kulturális és művészeti intézményévé vált. Ünnepi bál keretében avatták fel 1865 januárjában, majd ugyanebben az évben Liszt Ferenc is itt mutatta be Szent Erzsébet legendája nevezetű oratóriumát. Egyébként a koncertterem több célt is szolgál, az adott évszázadnak megfelelően rendeztek itt programokat. Például a 19. században bálokat, ünnepi fogadásokat. A fővárosban megforduló személyek közül többen fel is léptek itt, így például Brahms, Debussy.
A Filharmóniai Társaság is ezen épületet tekintette otthonának, többször itt vezényelte őket Erkel Ferenc és Bartók Béla is. A II. világháború tönkretette az épületet és csak az 1970-es években kezdődött meg a felújítás, az újjáépült vigadót ’80-ban adták át, azóta is nevezetes művészeti központ. A magyar kortárs képzőművészet egyik legnagyobb és legfontosabb bemutató helye a Vigadó Galéria, de az épület különféle konferenciáknak, banketteknek és fogadásoknak is helyszíne.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás