Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Premenstruációs görcsök (PMT)

Premenstruációs görcsök (PMT)

A PMT-ben szenvedő betegek vizsgálata a legtöbb esetben kimutatta a progeszteron nevű nemi hormon alacsony szintjét. A PMT-t ezért progeszteronkiegészítők adásával kezelik – ez általában enyhít a tüneteken, de csak ritkán szünteti meg őket.
Sok nőnek pyridoxint (B-vitamint) írnak fel a menstruáció előtti feszültség enyhítésére, mivel ez a vitamin szükséges a dopamin és a szerotonin nevű nyugtató hatású vegyületek termeléséhez. Vagyis a B6 vitamin segít a beteg érzelmi egyensúlyának megőrzésében. Továbbá hatással van a prolactinra is, melynek többlete a PMT sok tünetéért felelős, leginkább a súlytöbbletért, az érzékeny mellekért, a folyadék visszatartásért (vizeletrekedésért), a depresszióért és az ingerlékenységért. A prolactin befolyásolja a havi ciklusonként képződő ösztrogén- és progeszteronmennyiséget, melyek megfelelő egyensúlya szükséges a test egészséges működéséhez. Noha ez a kezelés sok esetben enyhít a tüneteken, mégsem tekinthető egyedül üdvözítő megoldásnak a premenstruációs görcsök ellen. Ha a PMT okozza a problémát, bizonyára tenni akar valamit, hogy megszabaduljon ettől az átoktól, mely minden négy hétből kettőt tönkretesz – partnere, családja és munkatársai valószínűleg éppen ennyire vágynak rá, hogy véget vessenek a PMT okozta gondoknak. Ebben a helyzetben végül is nemcsak a beteg szenved, hanem a környezetében mindenkinek meggyűlik a baja a tünetekkel!
Azok az asszonyok, akik ligetszépeolajat (EPO») használtak különféle problémáikra (pattanások, ízületi gyulladás, magas vérnyomás), úgy találták, hogy – mellékhatásképpen – mentruáció előtti tüneteik is vagy elmúltak, vagy jelentősen enyhültek.
A PMT okai több kutatás szerint:
– Felborult hormonháztartás.
– Az esszenciális zsírsavak (EFAtg) elégtelen anyagcseréje.
A premenstruációs feszültség sikeres kezelése érdekében tehát mindkét tényezőt figyelembe kell venni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csecsemőkólika

Tünetei: a csecsemő szervezete tiltakozik a vele szemben támasztott követelmény ellen, miszerint túl gyorsan és …

Leave a Reply