Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Az esszenciális zsírsavak (EFA-k) és a PMT

Az esszenciális zsírsavak (EFA-k) és a PMT

Az esszenciális zsírsavakat néha F-vitamin néven is emlegetik. Az a tény, hogy a vitaminok közé számítják őket, arról árulkodik, hogy ezek a tápanyagok szükségesek a test egészséges működéséhez, de a szervezet maga nem képes előállítani őket. Egyes esszenciális zsírsavak elégtelen jelenléte, a fogyasztott étrendtől függően, elszabadult koleszterinszinthez vezet, és az ezzel járó összes problémához. Esszenciális zsírsavakat a növényi és a halolajok, valamint jóval kisebb mértékben az állati zsírok tartalmaznak.
Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak a többszörösen telítetlen zsírsavak is, ezek szerepével a keringési és érrendszer egészségében a legtöbbünk tisztában van – sőt talán éppen emiatt hagyott fel a vajevéssel, és pártolt át a növényi olajból készült margarinok valamelyikéhez. Sajnos, tekintetbe véve a lenolajsav (az egyik kulcsfontosságú esszenciális zsírsav) természetét, szervezetünk nem képes száz százalékos hasznot húzni a többszörösen telítetlen zsírsavakból.
A lenolajsavnak ugyanis E, prosztaglandinná kell átalakulni ahhoz, hogy felhasználhassuk, s mivel ezt az átalakulást sok tényező befolyásolja, esetenként nagyon alacsony hatásfokú is lehet.
A ligetszépeolaj
A ligetszépe vagy csészekürt olaja (melyet angol nyelvterületen általában „királyi gyógyszernek” ismernek) valóban meglepően sok jótékony hatással rendelkezik, itt azonban csak a premenstruációs feszültség enyhítésében betöltött szerepére szorítkozunk. A lenolajsav végterméke, az Et prosztgaldin (PGEt), életbevágóan fontos a szervezet hormonális egyensúlyához, hiánya okozza a PMT tüneteit. A pyridoxint (B6 vitamin) régóta összefüggésbe hozták a PMT-vel, és érdemes megemlíteni, hogy ez az egyik vitamin azok közül, melyek jelenléte szükséges a gamma lenolajsav (GLA) PGE1-gyé alakításához. A premenstruációs feszültség B6-vitaminnal való kezelése tehát pyridoxinhiány esetében segít a gondon, de önmagában még nem szünteti meg a PMT-t.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás