Rembrandt

Rembrandt Harmenz van Rijn 1606-ban, Leidenben, Hollandia második legnagyobb városában született, egy molnár fiaként. Később Amszterdamba költözött, ahol sikert sikerre halmozott, miután 1632-ben megfestette a híres csoportképét, a Doktor Tulp anatómiája címmel. Egymás után kapta a megrendeléseket történelmi festményekre és portréképekre. Közben megházasodott, egy gazdag család leányát vette el, amely sokat emelt társadalmi helyzetén. 1642-ben, elismertsége tetőfokán festette meg a leghíresebb csoportképét, Az éjjeli őrjáratot. A festmény különlegessége, hogy itt a csoport tagjait nem zárt térben, hanem utcai jelenetben ábrázolta. Azzal a hagyománnyal is sikerült szakítania, hogy minden tagnak egyformán kell érvényesülnie. Ebben az évben azonban nemcsak siker érte, mivel ekkor hunyt el felesége. Vagyonát Titus fiára hagyta, aki nagykorúvá válásakor vehette át az örökségét. A pletykák szerint Rembrandt pazarló életet élt, és talán ezért nem nyúlhatott a hagyatékhoz. Ezt az elképzelést támasztja alá az is, hogy annak ellenére, hogy rendszeresen voltak megrendelései, mégis anyagi problémái voltak. 1656-ban csődbe ment, el kellett adni a házát, hogy kifizethesse adósságait. Ezután Amszterdam külterületén bérelt egy lakást. Ideköltözött vele fia, és egy szolgálólány, aki társa is lett. Valószínű, hogy bár nem volt módos, hiányt sem szenvedett. Ugyanis ideje nagyobb részében szabadon festett, több bibliai témájú mestermű került ki a kezei közül, amelyek felé kisebb volt az érdeklődés. Egyébként is jellemző volt rá, hogy visszautasította azt a reneszánsz holland hagyományt, hogy egyetlen témakörre specializálódjon. Rembrandt elsősorban az emberi lélek festője volt, jobban foglalkoztatták az ábrázolt emberek gondolatai, érzései, mint cselekedetei. Történelmi, vagy bibliai témájú festményein szívesen ábrázolta a körülötte élőket, akiket így újra és újra lefestett. Az is meglepő, hogy több mint 90 önarcképe maradt fent. Önmagát hol különc, hol polgári ruhában, de nemcsak fizikai megjelenését, hanem lelkiállapotát is ábrázolta, ezzel életének krónikáját hagyta az utókorra. Rembrandt, a legnagyobb nyugat-európai festő 1669-ben hunyt el, pár hónappal fia halála után.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

2 hozzászólás

  1. Az Éjjeli őrjárat külön érdekessége, hogy eredetileg nem is éjjeli. Amikor megtalálták, addigra már annyira megviselte az idő, hogy “besötétedett”, innen kapta a nevét. A kép megtisztítása után jöttek rá, hogy valójában egy nappali jelenetet ábrázol, amikor muskétások jönnek elő egy sötét kapualjból.

  2. Így van, teljesen igazatok van, köszi a kiegészítést.

Hozzászólás