Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Rendkívüli gondoskodást igénylő kisbabák

Rendkívüli gondoskodást igénylő kisbabák

Egyes kisbabák rendkívüli gondoskodást igényelnek temperamentumukból fakadóan, korábbi tapasztalataik, egészségi állapotuk miatt vagy azért, mert ikrek. Ha Önök ilyen baba szülei, akkor nagyon igénybe vannak véve, de tudniuk kell, hogy az ilyen rendkívüli helyzetekben mély kötődések alakulnak ki.
A nyugtalan kisbaba:
Egyes kisbabáknak rengeteg figyelemre, testkontaktusra és többnyire kevesebb alvásra van szükségük, mint kortársaiknak. Sokkal több törődést igényelnek, és éjjel-nappal szükségük van a szüleikre, anélkül, hogy betegek lennének vagy negatív tapasztalatokat szereztek volna. Néha nem lehet kifürkészni a nyugtalanság és a sírás okát, és alig lehet megnyugtatni a kisbabát. Ez a szülők idegrendszerét erősen igénybe veszi. Az érintett anyukák és apukák gyakran jó szándékú tanácsokat kapnak olyanoktól is, akik soha nem éltek át hasonló helyzetet. A szülők hamarosan magukat vádolják: nem csinálnak-e valamit rosszul? Különösen akkor, ha látják, hogy más kisbabák szoptatás után elégedetten elalszanak és két-három óra elteltével jókedvűen ébrednek. A kisbabák nagyon különböző adottságokkal rendelkeznek. Egyik baba igényeit nagyon könnyű kielégíteni, a másikét pedig nem. Testvérek is nagyon különbözőek lehetnek ilyen szempontból.
A nyugtalan kisbabák viselkedése azt jelzi, hogy segítségre van szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak a világgal. Ilyenkor próbálja meg beleélni magár gyermeke helyzetébe, sok testkontaktussal és állandó közelségével nyújtson neki biztonságot, mert erre van szüksége. Ne hasonlítsa össze kisbabáját más gyerekekkel: Ő önálló egyéniség, és jelzi Önnek, hogy a fejlődéséhez mire van éppen szüksége. Gondoljon arra, hogy azok a hosszúnak tűnő időszakok, amikor az ébren levő babával foglalkoznak, a baba agyának fejlődését segítik elő. Ha kisbabáját olyannak fogadja el, amilyen, higgadt tud maradni, és szép lassan bele fog szokni az új feladatba. Jó azt tudni, hogy azok a rendkívüli törődést igénylő kisbabák, akik szerető és megértő szülői házban nőnek fel, később többnyire olyan gyerekek lesznek, akik jól bele tudják képzelni magukat mások helyzetébe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás