Kezdőlap / Reumás betegségek / reumás problémák

reumás problémák

Orvosilag akkor tudunk arról beszélni, hogy valakinek reumás problémája, vagy betegsége áll fenn, amikor a testében a mozgásért felelős izmokban valamiféle rendellenesség alakul ki. De nem egyfajta betegség alakíthatja ki ezt a kellemetlen tünetet. Mert ha az ember nem képes úgy mozogni, mint azt nem is olyan rég még minden gond és baj nélkül megtette, akkor sem biztos, hogy magával az izommal van baj. Lehet épp a csontunk, amely ritkulása is vezethet ilyen tünetekhez. De lehet éppen helyi probléma kialakulása is, hogy csak a lumbágót említsem. De a legsűrűbben előforduló, úgymond népbetegségként is elhíresült fajtája az Rheumatoid arthritis. Én most erről szeretnék pár szót megemlíteni.
Ez az arthritis egy olyan betegsége a szervezetnek, amely akut gyulladást okoz, és nem mást támad meg a testben, mint az ízületeinket. Az ízületnek van egy olyan hártyás része ami ennek a betegségnek a következtében többszörösére dagad és így nem képes a funkcióját ellátni. Sajnos ettől az ízületeink, s az azt körbeölelő képletek szép lassan elhalnak a szervezetből. A kiváltó okát még ma teljes bizonyossággal nem képes az orvostudomány megállapítani, de úgy vélik, hogy örökölt betegség lehet az oka. De az biztos, hogy a nők háromszor annyian betegszenek meg ebben, mint a férfiak. Amikor kialakul ez a betegség általában lázzal, és testsúlyvesztéssel kezdődik, amihez még a rossz közérzet is társulni fog. Ez lehet a már említett hártya megdagadásától is, de lehet attól is, hogy az ízületi folyadék felszaporodik. Bármelyik is a kiváltó ok sajnos gátolja az ízületeink mozgását, görcsöket okoz az ízületeinkben. Később pedig, csak meghajlított helyzetben kerülve képesek elhelyezkedni az ízületek, amiket innen már nem lehet vissza állítani. Ezek később ínhüvelygyulladást okoznak, majd a bőrben reumás daganatok, vagy csomók keletkeznek, és a csontok elváltozása alakul ki.
Kezelését gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezdik meg, valamint az úgynevezett Citotoxikus, azaz, az immunrendszert legyengítő gyógyszerek segítenek a gyulladást megszüntetni az adott ízületekben. Amikor még a betegség elején tart valaki javasolt a teljes nyugalmi helyzet, S amikor az izomzat gyulladása elmúlik, gyógytornával és az izmok erősítésével javasolt visszaállítani. Súlyosabb esetekben műtétre is van lehetőség, amit ha az orvos indokoltnak tart javasolni is fog.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Reumás fájdalmak csökkentése

Gyerekkoromban, még csak idős emberektől hallottam, hogy fáj a válluk, térdük, fájnak az izületeik, és …

Leave a Reply