Idén is irány az Adria

Horvátországban, az Adria partján a magyarok szinte már otthon érzik magukat. Minden nyáron nagyon sokan választják úticélul déli szomszédunk üdülőhelyeit, s évről-évre rengeteg a visszatérő vendég. Óriási előnye az adriai nyaralásnak, hogy a jól kiépített autósztráda hálózatnak köszönhetően pár óra alatt elérhető a napfényes horvát tengerpart. A horvát autópályák használatáért mindenütt fizetni kell, a végcél eléréséig kb. 3-7 ezer Ft-ot.
A mediterrán Isztriai félsziget gyönyörű tájai és kisvárosai, kellemes klímája vonzza leginkább a turistákat. A hosszú nyári szezon májustól októberig tart, a júliusi átlaghőmérséklet 22-24 fok. Ez a félsziget a horvát tengerpart legészakibb része, ahol a tenger békés, kristálytiszta és kellemes a víz hőmérséklete is.
A legnagyobb város Fiume (horvátul Rijeka), közel 170 ezer lakosával. Sétálóutcáját, a Korzót üzletek, teraszos kávézók, hangulatos vendéglők és szórakozóhelyek tarkítják. A legfőbb műemlék-jellegű látnivalók a városkapu, a városháza, a Római kapu, az Ágoston-rendi kolostor, a Dóm, a régi kormányzósági palota és Trsat vára. Természetesen, ha több időt szándékozik az utazó a városban tölteni, további érdekes látnivalókat is beiktathat programjába.
A félsziget keleti partján fekszik Abbázia (horvátul Opatija), a klimatikus gyógyhely, melyet télen is előszeretettel keresnek fel asztmatikus és reumás betegek.
A város csodálatos parkjaiban milliószám virít a rózsa, ez Abbázia jelképe. A pálmafás tengerparti sétányon patinás hotelek és kávézók idézik a múlt századelő hangulatát.
Pár kilométerre délre haladva elérjük Lovrant, melynek középkori városmagja a viharos történelmi múlt és a tűzvészek ellenére is érintetlenül megmaradt.
A félsziget déli csücskében találjuk Pulát, mely jelentős közigazgatási, gazdasági és kulturális centrum, saját repülőtérrel. Pulára is érdemes időt szánni, történelmi látnivalói ezt feltétlenül indokolják. A világ egyik legjobb állapotban megmaradt amfiteátruma páratlan látványosság. Nyaranta szabadtéri színházi fesztivált és a horvát film hetét rendezik meg a városban.
Rovinj és Porecs a nyugati parton várja a látogatókat. Mindkét kisváros ódon hangulata elvarázsolja a szemlélődő idegent, semmiképpen se hagyjuk ki a félsziget látnivalói közül egyiket se. Sokan élnek errefelé halászatból, érdekes élményben lehet részünk, ha megnézzük a zsákmányukat hálóikból kirakodó halászokat.
A horvát tengerpart legtöbb strandján – az idei, májusi vizsgálatok szerint – kitűnő a víz minősége. Az ottani környezetvédelmi szervek 523 strandon végezték el az ellenőrzést, köztük jelentős számban az Isztriai-félszigeten is.
Bátran induljanak útnak tehát idén is az Adria szerelmesei. Az sem mellékes szempont, hogy a horvát határ átlépéséhez nem szükséges útlevél, elegendő a személyi igazolvány felmutatása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Leave a Reply