Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Könyv / Robert Merle: Az állati elmék

Robert Merle: Az állati elmék

Robert Merle francia író 1967-ben írta meg egyik leghíresebb könyvét, Az Állati elméket ( eredeti címe : Un animal doué de raison) , melyből film is készült. Ez az állatregény, tudományos- és politikai-fikció keveréke. Maga a regény története az állat és az ember, a kutató és a munkáját finanszírozó hatalom viszonyát, az állatokkal kísérletező ember felelősségét, és céljainak erkölcsi tartalmát mutatja be.
Az Állati elmék az emberek gátlástalanságát mutatja ki, amelyben mindent felhasználnak a hatalom megszerzésére. A harcászatban ma igen fontos szerepet kapnak az állatkísérletek, amelyek az az állati és emberi kommunikáció lehetőségeit kutatják.
Az Állati elmék fő hősei egy delfinpár, a történet valós alapokkal készült, két francia cetológus Paul Budker és René-Guy Bunsel segítségével. A palackorrú delfin a tudományos kutatások egyik leggyakrabban használt állata, mivel rendkívül szelíd, kis testű és intelligens. Merle regényének főszereplői Fa és Bi egy delfin pár, akik megtanultak beszélni. Azonban a szelíd, barátságos állatokat katonai célokra akarja felhasználni, a kutatás pénzelő állam. Maga a történet Amerikában játszódik a regény egy három éves kutatómunkát foglal magába, amely 1970. március 28-a és 1973. január 9-e között tartott. Henry Sevilla professzor és társai akik a delfinek hangjeleit tanulmányozzák és forradalmi áttörést érnek el azzal, hogy megtanítják beszélni a delfineket. Dr. Sevilla két delfinje Bi és Fa ” – megtanulnak beszélni, sőt olvasni is. Ezt a békés kutatómunkát egy napon a katonaság zavarja meg, azzal, hogy ellenőrizni kívánják az eddig elért kutatási eredményeket. Amikor látják az eredményeket a delfinpárt egy titkos feladat végrehajtására elviszik a kutatótelepről, és a csoport további munkájának anyagi támogatását beszüntetik. A vezető professzor most döbben rá, hogy a kísérlet finanszírozója kizárólag hadászati célból érdeklődik a delfinek iránt és gyilkolásra akarja használni a két delfint. A professzor, kedvese Arlette és leghűbb emberei saját erőből, új delfinekkel tovább folytatják a kísérleteket.
Egy hajó felrobbantása után Sevilla professzor visszakapja delfinjeit, akik a nagyon megváltoztak kerülik az embereket és nem akarnak többé beszélni. A csoport egyik tagja meghal egy merényletben. ekkor derül ki, hogy Fa, Bi és a kutatók mind életveszélyben vannak. A professzor, hogy megmentse szeretett delfinjeit szabadon engedi őket, messze a kutatóhelytől.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia felosztása: az Újszövetség

A mai ember számára talán legtöbb üzenetet a Bibliában szereplő Újszövetség könyvei adják. A tömör, …

Hozzászólás