Kezdőlap / Állatok / Kutya / A hőguta

A hőguta

A nyári hőség nagy veszélyt jelenthet négylábú kedvenceinknek is. A forró napokon a gépjárműbe zárt, vagy a tűző napon kikötött kutyák könnyen hőgutát kaphatnak.
A kutyák normális, átlagos testhőmérséklete kb. 38.6 C, +/- 0.5 C. Ha a hőmérő 39.2 C felett van, akkor már hőemelkedésről, vagy lázról beszélhetünk. A láznak számos oka lehet (vírusos, bakteriális fertőzés, mérgezés, belgyógyászati betegségek, stb), de ugyancsak lázas állapotot okozhat az állatnál a meleg, napsütés, magas páratartalom.
Kutya kizárólag a tappancsikon képesek izzadni, így a hőháztartásukat a túlhevülés ellen főként lihegéssel oldják meg. Ez általában elegendő, de extrém helyzetekben nem, ilyenkor a kutya teste a lihegés és a talppárnák izzadása ellenére a normál testhőmérséklet fölé melegszik.
Az állat számára a 40.5 C felett hő már gyakorlatilag életveszélyes. Ekkor már nem csak a magas testhőmérséklet a probléma. A magas hő miatt esetlegesen károsodhatnak a kutya egyéb szervei (a szív és keringési rendszer stb. Ha az állat sokáig volt kitéve extrém hőmérsékletnek, akkor már nem elegendő az állat lehűtése, hanem infúzióra, alapos vizsgálatra és esetleg egyéb gyógyszerekre is szükség lehet. Egy túlhevült autóban akár 6 perc ! alatt is elpusztulhat egy otthagyott kutya.
Hőguta gyanúja esetén az árnyékba, hűvösbe vinni az állatot és ha mód van rá ventilátorral meg kell kezdeni a lehűtését, amennyiben lehetőség van rá, folyamatosan mérni kell a hőmérsékletét. A tarkóját nedves töröközővel kell betakarni, a lágyékot, és a bundát be kell nedvesíteni, minél előbb állatorvoshoz kell vinni.
Hőguta esetén TILOS jéghideg vízzel locsolni, jéggel hűteni, mert a a túl hideg víz összehúzza a perifériás ereket.
Túlhűteni, vizet a szájába locsolni, hacsak nem iszik magától.
Azonban a legegyszerűbb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás