Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mi az az autoimmunitás?

Mi az az autoimmunitás?

A csecsemőmirigyben van az az adatbázis, mely tárolja az összes információt, és értesíti az immunrendszer mikrohadseregének megfelelő tagjait, mikor lendüljenek támadásba, és – ártalmatlan idegen anyagok esetén – mikor ne támadjanak.
Mint minden bonyolult rendszer esetében, a hibás működés komoly következményekkel jár. Éppen ezért nagyon fontos biztosítani, hogy az immunrendszer megfelelően karban legyen tartva, és ne legyen túlterhelve. A rendszer néha valamilyen hiba miatt túlbuzgóvá válik, és ártalmatlan idegen anyagokat is megtámad. Az efféle hibára jó példa a szénanátha. A virágpor általában veszélytelen anyag, néhány ember mégis hevesen reagál rá. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer megtámadja a békés virágpor-részecskéket, és egy hisztamin nevű anyagot szabadít fel a szervezetben. Ez okozza aztán az orr és a szem ismert váladékáradatát, mellyel a szervezet megpróbálja elmosni a „betolakodókat”.
Más esetekben az immunrendszer szörnyű nagyot téved, és megtámadja a szervezet saját sejtjeit. Ezt „autoimmunitásnak” nevezik, az efféle hibákból származó betegségeket pedig „autoimmun betegségeknek” hívják. A szervátültetések is bajt okozhatnak, mivel az immunrendszer kiveti az „idegen” szívet vagy vesét, és megtámadja. Ilyenkor az immunrendszer működését elnyomó gyógyszereket kell beadni a betegnek.
Napjainkban egyre szaporodnak a rákos esetek, autoimmun betegségek és más, az immunrendszerrel összefüggő megbetegedések. Nagyon rövid idő alatt sikerült fölborítanunk a természetes egyensúlyt – a környezetszennyezés, az ózonréteg elvékonyodása, a rovarirtók és az aeroszolok fluorkarbon hajtógázai nemcsak a Zöld Párt és a Greenpeace mozgalom napirendjén feltűnő jelszavak, hanem sok szempontból az immunrendszer finoman hangolt működésének megzavarásáért is felelősek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás