Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Sárgabarack lekvár készítése

Sárgabarack lekvár készítése

Mindenek előtt a legelső tevékenységünk az üvegek, előkészítése legyen, a lekvár mennyiségének megfelelő üveget mossunk tisztára. Mert amikor elkészültünk a forró sárgabarack lekvárral akkor azonnal üvegekbe kell tennünk.

Az átválogatott (csak ép és egészséges barackokat használjuk fel), és tisztára mosott sárgabarackot forró vízzel leöntjük, aminek következtében a háját könnyedén lehúzhatjuk róla. A héjától megszabadított barackokat feldaraboljuk, és a magját kivesszük belőle. Az összes kimagozott sárgabarackot akkora lábasba tesszük, amelyben meg tudjuk főzni. Tehát tűzhelyre tesszük és óvatosan nem nagy gázlángon vagy elektromos tűzhelynél nem a legmagasabb hőfokon, felforraljuk. A sárgabarack darabokat folyamatos kevergetés mellett szét kell főzni. Ennek ideje körülbelül 10 és 15 perc a barackok méretétől és érettségétől függően.
Az így kapott forró masszát átpasszírozzuk (ezt nem mindenkinek kell elvégezni, ez attól függ, hogy aki nem akarja a szét nem főtt rostokat a lekvárban látni annak célszerű).
A barackhoz még melegen hozzáadjuk a cukrot (egy kilogramm barackhoz 75 dekagramm és egy kilogramm közötti mennyiséget adunk ízlés szerint. Aki édesebben szereti, az adhatja hozzá a maximum egy kilógrammot).
A forró masszát a cukorral tovább főzzük, állandó keverés mellett, amíg a cukor el nem olvadt (ez a forrástól számított 10 perc). Az így kapott összeforrt masszát a lekvár főzés legelején elkészített tisztára mosott üvegekbe töltjük. A megtöltött üvegbe a sárgabarack lekvár tetejére tartósítószert szórunk, majd celofánnal zárjuk le.

Azután azonnal tegyük olyan helyre, ahol körbe tudjuk az üvegeket vastag ruhákkal takarni (alulról és felülről is. Ezt száraz duncolásnak hívják. Majd hagyjuk itt, amíg teljesen kihűl (ez általában két-három napot vesz igénybe). Miután teljesen kihűlt betehetjük a kamránkba a végleges helyére. Az üvegeket célszerű felcímkézni, hogy mikor készült a sárgabarack lekvárunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Hozzászólás