Kezdőlap / Társadalom / Hírek, érdekességek / Segítség, ellopták az adataimat!

Segítség, ellopták az adataimat!

A mai világban a különböző közösségi oldalak, szolgáltatások, elektronikus megoldások egyre inkább előtérbe kerülnek. Segítségükkel már otthonról is szinte mindent elintézhetünk, csak meg kell adni adatainkat – legyen szó címünkről, telefonszámunkról, esetleg számla számunkról. A bökkenő itt kezdődik, ugyanis egyre több adatot osztunk meg másokkal, teszünk hozzáférhetővé anélkül, hogy a legkisebb gyanú és elővigyázatosság is felmerülne bennünk. Az úgynevezett személyiség eltulajdonítása, az adatokkal való visszaélés pedig ma az egyik leggyorsabban terjedő bűncselekmény.

Azzal, hogy feltöltjük a hálóra legszemélyesebb adatainkat, tulajdonképpen tálcán kínáljuk azokat a különböző cyber-bűnözőknek, akik pedig „hálából” nevünket, címünket, születési dátumunkat, stb.-t felhasználva számlát nyitnak, hitelt, kölcsönt igényelnek. Innen pedig már nincs megállás… A csalók addig hizlalják a kölcsönt, addig terhelik a számlát, ameddig csak akarják – vagy ameddig fény nem derül a dologra. A következmény pedig nem is kérdés; adósság, jogi huza-vona, dokumentumok és adatok pótlása, stressz.

Tehát nem árt, ha ezek ellen felkészülünk, és valahogy megpróbáljük elkerülni, hogy visszaéljenek adatainkkal:
– vigyázzunk az e-mail-es, postai megkeresésekkel, sok bűnöző más más hivatalos intézmény képviselőjének kiadva magát lopja el az emberek adatait!
– Figyeljük számláinkat, főleg, ha elektronikusan vezetjük, fizetjük be őket!
– A banki jelszavunkat sose adjuk meg máshol, PIN-t még a rokonokkal se tudassuk, illetve a különböző site-okon kért jelszavainkat is gyakran cserélgessük!
– Hitelkártyát, ha már nincs rá szükségünk meg kell semmisíteni és tájékoztatni kell a kibocsátót is!

Ezt mindenképpen olvasd el!

KRESZ és kerékpár

A kerékpár is veszélyes üzem. Sajnos ennek több összetevője van, mint az autósok esetében. A …

Leave a Reply