Kineziológia

Maga a ‘kineziológia’ szó görög szóösszetétel, a kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szavakból. (Szó szerinti fordításban tehát a test mozgásának tanulmányozását jelenti.) Hazánkban a természetgyógyászathoz tartozó, hivatalosan elismert szakmaként van számon tartva.

A módszer célja, hogy megszüntesse a szervezet energiarendszerében lévő elakadást, ezáltal beindítsa a test öngyógyító mechanizmusát. Segíti a testi-lelki egészség megőrzését, betegségek megelőzését, a személyiség fejlődését, ezáltal az életvezetés fejlesztését.

Hogyan működik?
Agyunkban attól a pillanattól kezdve, hogy megfogantunk, a velünk történt események elraktározódnak. Lesznek, amelyekre tudatosan emlékszünk, s lesznek, amelyekre nem. Azonban ez utóbbiak is képesek jelentősen befolyásolni gondolatainkat, érzéseinket, cselekedeteinket – ezáltal életünket.
A kineziológus az izomteszt segítségével hozza felszínre a tudatalattiban tárolt információkat. Az izomteszt azon az egyszerű biológiai tényen alapul, hogy amikor negatív élmény, stressz ér bennünket, izmaink elernyednek. Azonban semleges vagy pozitív élmény hatására az izmok erősen tartanak. A kineziológus a kliens izmain tesztelve, megkeresi az adott probléma mögött meghúzódó energetikai, érzelmi blokkot, múltbeli negatív eseményt. Azért is fontos ezek megkeresése és a meglévő blokkok oldása, mert jelen problémáinkat az agyunk a múlt tapasztalatai alapján próbálja megoldani. Amikor találkozunk egy problémával, az agyunk a múltban hasonló eseményt keres, majd “kényelmesen” az ott alkalmazott megoldást “veszi elő” a jelen helyzetben is, ahelyett hogy új válaszokat keresne. Ily módon a múlt negatív tapasztalatai kihatnak a jelen eseményeire. Akár egy múltbeli negatív kritika, egy sértés, egy rossz emlék elég ahhoz, hogy agyunk a régi program szerint válaszoljon, és ne szabad akaratból döntsünk és cselekedjünk. Amíg agyunk a berögzült minták alapján válaszol, addig a múlt rabjai vagyunk, és nem tudunk előrelépni életünkben, hiszen ugyanazokat a köröket futjuk folyamatosan. Ha semlegesítjük a múlt negatív élményeit, azáltal új választási lehetőségek nyílnak meg előttünk, új viselkedési mintákat alakíthatunk ki, és harmonikusabb, boldogabb jövőt teremthetünk.

Milyen változásban nyújt segítséget a kineziológia?

Lehetetlen felsorolni minden olyan területet, ahol segíthet a kineziológia. Íme néhány betegség, probléma, amikor hatékony segítséget nyújthat:

 • önértékelési zavarok
 • családi és egyéb kapcsolatok rendezetlensége
 • emésztési problémák
 • allergia
 • szorongás, depresszió
 • fóbiák, félelmek
 • pánikbetegség
 • tanulási nehézségek
 • kommunikációs blokkok
 • fizikai fájdalmak (hátfájás, fejfájás)
 • alvási zavar
 • szexuális problémák
 • enerváltság
 • döntésképtelenség
 • stb.

Ezeken kívül segíthet még, ha nem találjuk a helyünket a világban, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, úgy érezzük, elakadtunk, és szükségünk van egy kis útmutatásra, mélyebb önismeretre szeretnénk szert tenni. Általánosságban azt mondhatnánk, hogy minden olyan probléma esetén hatékonyan alkalmazható, amelynek hátterében valamilyen lelki ok húzódik.

A legfontosabb, hogy ha felismertük, hogy életünk valamely területe rosszul működik, minél hamarabb nézzünk szembe vele, hiszen ha sokáig fenntartjuk a problémát, azáltal állandó stresszben tartjuk magunkat, amely megbetegíti lelkünket, s végül testünket is.
Amikor megérett bennünk a vágy a változ(tat)ásra, élhetünk a kineziológia kínálta lehetőséggel, hogy minél hamarabb egy teljesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet tudhassunk magunkénak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szuggesztió

Minden hipnóziskezelés középpontjában a szuggesztió áll. A szuggesztió lényege abban áll, hogy a saját tudatalattinkba …

2 hozzászólás

 1. Nagyon érdekes volt a cikk. Lehet, hogy a problémáimmal ezek után én is egy kineziológust fogok megkeresni.

 2. A lehetőség adott, ha úgy érzed erre van szükséged. De természetesen a kineziológia is csak egy lehetőség a sok közül, és a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Hozzászólás