Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Srác a biciklivel

Srác a biciklivel

A belga Dardenne testvérek Srác a biciklivel (Le gamin au vélo) című alkotását 2011. szeptember 22-én mutatták be hazánkban. A film Cannes-ból idén elhozta a Zsűri Nagydíját és Arany Pálmára is jelölték.

A 11 éves Cyril Catoul (Thomas Doret) felelőtlen, erőszakos, egyszóval rossz gyerek. Apjának elege lesz belőle, ezért a fiút nevelőintézetbe dugja. A fiú azt hiszi, csak átmenetileg került oda, de hamar kiderül, hogy nem így van, mert apja lelépett korábbi otthonukból, a fiát nem is értesítetve. Cyril kétségbeesetten indul apja után, aki azonban még a biciklijét is eladta a szomszéd gyereknek. Lelkileg összetörten tér vissza a nevelőintézetbe, helyzetét kilátástalannak gondolja. Ekkor jelenik meg a színen Samantha (Cécile De France), a 30 év körüli fodrásznő, aki visszaszerzi Cyril biciklijét. A fiú megkérdezi, hogy nála töltheti-e a hétvégéket, mire az asszony beleegyezik. Kettőjük között szoros kapcsolat alakul ki. A sóvárgó fiúcska apja szeretetéért azonban mindenre képes, akár bűncselekménybe is keveredni.

A film drámaisága a mély lélektani történések ellenére mégsem hat bénítóan a nézőre, mert mindvégig érezni egyfajta könnyed derűt és a mindent feledtető, megbocsátó szeretetet, mely a megtévedt fiút Samanthához, a későbbi nevelőanyjához köti.

rendező: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
forgatókönyvíró: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
operatőr: Alain Marcoen
vágó: Marie-Hélene Dozo

szereplők:
Thomas Doret (Cyril)
Cécile De France (Samantha)
Egon Di Mateo (Wes)
Jérémie Renier (Guy Catoul)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vágta

Vágta című színes amerikai családi dráma 1983-ban készült. A film eredeti címe Phar Lap. A …

Hozzászólás