Szájpenész

A szájpenészt a Candida albicans a sarjadzó gombák egyik leggyakoribb faja okozza.
Főként csecsemőknél és idős embereknél fordul elő, mert az immunrendszerük még vagy már nem elég fejlett az ellenálláshoz. A csecsemők a gombával szülés közben is megfertőződhetnek mivel még nem alakult ki a szájukban a száj-baktériumflórája, de a nem megfelelően tisztántartott cumik is okozhatják a fertőzést.
A szájpenész mint a neve is mutatja a szájban kialakuló fertőzés a bőr nyálkahártyáját támadja meg.
Maga a betegség nem súlyos, de fájdalommal jár. Lappangási ideje 2-5 nap. .
Tünetei vastag sárgás-fehéres lerakódás a szájüregben néha a garatban ami csak nehezen távolítható el. A lerakódás felválását követően fájdalmas sebek alakulnak ki.
Kezelése fontos, hogy a mellet szoptatás után fertőtleníteni kell. A csecsemőnek savas italokat nem szabad adni ilyen például a gyümölcslé.
A kisgyermeknek a száját Borax-glycerines ecsetelővel kell kezelni. Steril gézlapba mártva a száj belsejét ki kell törülni.
Fontos a visszafertőződés elkerülése végett a cumik, játékok fertőtlenítése. Ha sokáig nem múlik vagy súlyosbodik gyermekorvos segítségét kell kérni.
Természetes gyógymódokkal is elősegíthetjük a gyógyulást. Ilyen a Kamillavirág mely gyulladáscsökkentő gyulladás csökkentő és baktérium ölő hatással is rendelkezik. Virágát leforrázzuk majd a kihűlt folyadékkal öblögetünk.
Zsályalevél aminek vírus és gombaölő hatása van. Használata hasonlóan a kamillához.
Körömvirág mely gyulladás gátló és segít a sebgyógyulásában.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply