Kezdőlap / Koleszterin / Száraz hús és rágós zöldségek?

Száraz hús és rágós zöldségek?

A koleszterin zsírszerű anyag, amely önmagában nem káros. Sőt szüksége van rá a szervezetünknek. Hormonok alap építőköve, illetve az epe összetevői köze tartozik.
Manapság a koleszterinről, mint ellenségről beszélünk. Azt javasolják csak száraz, zsírmentes ételeket együnk. Illetve, ha túl magas a koleszterin szintünk, az orvos koleszterinszint csökkentő gyógyszereket ír fel. De tényleg ez a jó megoldás?
A felírt gyógyszerek egy része csak a koleszterin felszívódást gátolják a bélben, de ettől – főként, ha zsírmentes diétán vagyunk (a lent leírtak miatt) – nem csökkentik jelentős mértékben a vér koleszterinszintjét. A gyógyszerek másik fele az un. sztatinok. Ezen gyógyszerek a súlyos mellékhatások mellett gátolják a Q-10 koenzim szintézisét, így röviden fogalmazva gyorsabban öregszünk.
Egyesek szerint nem kell a zsíros ételekről lemondanunk. A szervezet ugyanis teljes mértékben önszabályozó rendszer. Szerintük, ha abbahagyjuk hirtelen a zsírok fogyasztását, a szervezet nem fogja csökkenteni a koleszterin szintünket, ugyanis a zsírok fogyasztásakor aktiválódnak vérlipidszint csökkentő folyamatok. Természetesen itt sem arról van szó, hogy nagykanállal együk a zsírt, de a zsírt sem szabad teljes mértékben kizárni az étrendünkből. Illetve főként HDL koleszterint tartalmazó ételeket lenne fontos előtérbe helyeznünk. Ezeket főként az olajos magvak (mogyoró, tökmag, kendermag, stb.) és a halzsír és olaj tartalmaz. Ezek mellett érdemes több zellert, hagymát, fokhagymát, zöld teát, lecitint (szóját) fogyasztanunk, illetve a hamis ginzeng (panax ginzeng) is jótékony hatással lehet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koleszterincsökkentő étrend

REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, …

Leave a Reply