Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház

A színház 1883-ban épült eklektikus neobarokk stílusban, a megnyitóra 1883. október 14-én került sor, de a színház épülete ’85-ben leégett, de 1886-ban kisebb változásokkal helyreállították. A Szegedi Nemzeti Színház neves építészek alkotása, a Fellner és Helmer számos színhát tervezett Európa szerte, csak egyet emelnék ki, így a pesti Népszínházat.
Az 1879-es árvíz után hamar újjáépült a város. A 19. század utolsó éveiben annyira gyarapodásnak és fejlődésnek indult a város, hogy szükség volt egy állandó színház megépítésére. Az új színházépület terveit az akkori köztörvény hatósági bizottság egyhangúlag elfogadta, így a legolcsóbb ajánlattevők, Jiraszek Nándor és Krausz Lipót cége megvalósította és felépítette a színházat, díszleteket is vásároltak az éppen leégett bécsi színháztól.
A színház 1883. szeptemberére lett kész kívülről, a belső munkákkal mindeközben folyamatosan haladtak, majd 1883. október 14-én Ferenc József ausztriai császár, Magyarország királya nyitotta meg ünnepélyes keretek között a Szegedi Nemzeti Színházat. A színház nem sokkal a megnyitása után leégett, de a város hamarosan intézkedett helyreállításáról. Az újjáépített színházat ’86. október 2-án adták át a közönségnek. Éppen 100 évvel később felújított, rekonstruált színházat adtak át a közönségnek, mely azóta is teljes pompájával szolgálja ki az oda látogatókat.
A Kisszínház a Nemzeti Színház Kamaraszínháza, 1929-ben jött létre, homlokzatát szobrok díszítik, az épületet 1977-ben alakították színházteremmé, majd 2005-ben felújítva és kibővítve adták át.
A repertoár mindig széles volt, a prózai művek játszástól kezdve játszottak tragédiákat és vígjátékokat, operákat és operetteket.
Az épület szépsége megfogott filmrendezőket is, így például az Oscar-díjas Szabó István Hanussen című filmje.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás