Szegfű (Dianthus)

A Szegfűfélék családjába tartozik. Neve görög eredetű, összetett szó, isteni virágot jelent. A Földközi-tenger vidékén honos. Népszerűsége a 18. század közepétől megnőtt, ma a rózsa mellett a legkedveltebb vágott virágunk.
A szegfűfajok évelők, egy vagy kétévesek. Lágyszárú növények. Levelei átellenes állásúak, keskeny szalag alakúak. Virágai pirosak, rózsaszínűek, sárgák és fehérek. Termésük hegyes alakú tok.

Egynyári szegfűk.
Chabaud szegfű. Egy touloni gyógyszerész (Chabaud) nemesítette ki, a D. caryophyllus és a D. suffruticosus keresztezésével. A kis virágú egyedeket addig szelektálta míg 1895-ben nagyvirágú szegfűt nyert. 40-60 cm magas. Illatos világai változatos színűek. Ma a Chabaud szegfűnek számtalan fajtáját ismerjük.

Kínai szegfű (D. CHINENSIS). Virágai egyesével ülnek a virágszáron, átmérőjük 7 cm.
Ritka a kettős vagy hármas virágú. A Heddwigii virágai elérhetik a 8-10 cm átmérőt is. Sziromlevelei fogazottak.
A kínai szegfűnek ismeretes néhány telt virágú változata is.

Az egynyári szegfűket magvetéssel és dugványozással szaporítjuk. A Chabaud szegfű magját január végén, február elején vetjük szaporítóládába. Egyszeri áttűzdelés után április végén állandó helyére ültetjük. A kínai szegfű magját márciusban hidegágyba vagy langyoságyba vetjük. Vethető áprilisban állandó helyére is.

Dugványozással a Chabaud szegfűt szaporíthatjuk. A dugványokat augusztusban szedjük, illetve szakítjuk, amit éles késsel utána simítunk, és hidegágyba homokos földbe sorba elduggatunk. A dugványokat eleinte félárnyék alatt tartjuk, majd fokozatosan hozzászoktatjuk a teljes napfényhez és levegőhöz. A hidegek beállta előtt a gyökeres dugványokat hatos cserepekbe beültetjük és hidegházban teleltetjük át. Április végén ültetjük szabadföldi ágyba. A dugványozással szaporított szegfű hamarább virágzik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Téli sárgadinnye

A téli sárgadinnyék Magyarországon sajnos ma már kevésbé ismertek. Pedig ha kutakodunk a történelmünkben, akkor …

Hozzászólás