Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Szigligeti Színház

Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház Szolnokon található, de érdekességként megemlítendő, hogy a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata szintén ezt a nevet viseli. Szolnokon az első előadást Szilágyi Pál társulata tartotta, 1822-ben. A vándortársulatoknak 1860-ig egy pajta adott otthont. Az akkori alispán, Sípos Orbán kezdeményezésére megalakult 1879-ben a színügyi bizottság. Az előadásokat ekkor már egy kertben épült faszínházban tartották, de hamarosan épült egy kőszínház, amit 1894. április 25-én avattak, ám ez nem tartott sokáig, csendőrlaktanya lett az épületből, így 1912. áprilisáig, nem volt állandó helye a színháznak, de a döntés megszületett, kell az állandó épület. Az épületet Spiegel Frigyes és Englerth Károly budapesti műépítészek tervezték, a felavatás 1912. április 20-án történt. A ’20-as években a 800 személyes színház felújításra szorult, ugyanis a román csapatok ágyúi megrongálták az épületet. Utána 1946-ban a szőnyegbombázás sem Szolnokot, sem pedig a színházat nem kímélte, ’60-ban rekonstrukció vált szükségessé, az átépítést ’63-ban fejezték be, ennek ellenére az épület ’89-ben megint csak életveszélyes lett.
A mostani színházépület teljesen felújított, kívül-belül átalakított, megfelel a kor követelményeinek. Az építésztervező Siklós Mária, a belsőépítész Schinagl Gábor volt, ezt a színházat 1990. április 11-én avatták. Nevét 1954-ben vette fel, amikor önállósult, első igazgatója Kerekes Gábor volt, 2007-től pedig Balázs Péter a direktor. Az előadások száma egészen pontosan 546, tehát ennyiszer járt, volt és van társulat a teátrumban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás