Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Szőnyegeink okos megválasztása

Szőnyegeink okos megválasztása

Az apró allergiarészecskék megtelepszenek otthonunk felületein és szövetein, de nem csak a padló vízszintes felületein, hanem a függőleges helyeken is. A borítástól függően a padló különösen jó helye lehet a jelentősebb allergéneknek. Ha komolyan gondoljuk, hogy alacsony szinten tartjuk az allergéneket otthonunkban, ezt nemigen valósíthatjuk meg szőnyegpadló használatával. Nehéz tisztítani, ideális életteret biztosít a poratkáknak, valamint összegyűjti a koszt, mint például a penészgomba spórákat és a virágporokat.
Nem sokkal egy új padlószőnyeg lefektetése után a házi poratkák már igyekeznek befészkelni magukat. Az olyan mikroorganizmusok, mint a baktériumok és a penészgomba, burjánzanak a szőnyegben, ami meleg, nedves és tápanyagban gazdag környezetet biztosít számukra.
A szőnyegekre elkerülhetetlenül is behordjuk a koszt a szabadból, talaj, virágpor, állati hámpikkelyek, rovarirtó maradványok, penészgomba spórák és hasonlók formájában.
A szennyezett szőnyeg a gyerekekre jelenti a legnagyobb veszélyt. A felnőttek általában székekre vagy heverőkre ülnek, ritkán kerülnek közvetlen kapcsolatba a szőnyeggel. A gyermekek azonban a szőnyegen ülve szoktak játszani, így sokkal inkább ki vannak téve az azokon található allergéneknek és koszoknak.
Ostobaság lenne letagadni, hogy a szőnyegeknek sok előnyük van otthonunkban. Kényelmesek, remek hang-és hőszigetelők. Ha tehát nem szeretnénk lemondani róluk, válasszuk a rövidebb bolyhúakat, hiszen ezeket könnyebb tisztán tartani.
Nem mindegy, milyen a szőnyeg hátoldala. A szintetikus szőnyegpadlók formaldehiddel kezeltek, és ez az anyag a lefektetést követő néhány hónapig elég nagy mennyiségben szabadul fel a levegőbe. Amennyiben allergiánk egyik kiváltó tényezője a formaldehid, olyan szőnyeget válasszunk, amelynek zsákvászon vagy filc a fonákja, nem pedig szivacs. Minden frissen lefektetett szivacsos hátú szőnyegpadlót alaposan ki kell szellőztetni. Az ablakok lehető leggyakoribb nyitva tartása megakadályozza a formaldehid-gáz felhalmozódását otthonunk levegőjében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás