A szülészeti osztályokon a legtöbb helyen külön személyzet foglalkozik a gyermekágyas és külön az emlő- és a szoptatási
feladatokkal.
Az anyatej nagyobb mennyiségű elválasztása a szülést követő harmadik napon indul meg olyan módon, hogy az emlők hirtelen
megduzzadnak, feszesekké válnak. A szoptatásról a következőkben még részletesen szó lesz.
A szoptatás némileg emeli ugyan az anya kalória- és táp-anyagigényét, de a gyermekágyas nőnek nem kell túltáplálnia magát,
mint ahogyan az a közhiedelemben él. Ezt a némileg emelkedett tápanyagigényt nem füstölt kolbásszal és nem töltött
káposztával kell fedezni! A kórházakban a gyermekágyas osztályok étrendjére különös gonddal figyelnek, nincs feltétlenül
szükség pótlásra. Ha a család kedveskedni szeretne, könnyen emészthető tejtermékekből, gyümölcsből, gyümölcsléből egészítse
ki az étrendet. A szénsavas üdítőitalok nem ajánlatosak. Egyszerre csak olyan kis mennyiségű ételt hozzanak a látogatók,
amit azonnal el lehet fogyasztani, nem kell tárolni. Elrettentő látványt nyújt a gyermekágyas asszony zsúfolt tetejű
kórházi kis szekrénye, a hely hiányában az ablakok üvegei közé rakott nagy mennyiségű vajas sütemény és gyorsan romló
madártej.
Bármilyen ragyogó élmény is a szülés, a szülészeten töltött gyermekágyas időszak nem tartozik a legszebb emlékek közé. Az
egészséges anyáknak sokszor szemmel láthatóan kényelmetlen a kórházi fegyelem, nem szeretik a szigorú napirendet, az
előírásokat.
Türelem. Alig néhány nap, amit ki kell bírniuk és eljön a várva várt hazamenetel.
Címkékanya anyatej apa baba csecsemő kötődés szoptatás szülés születés tápanyag újszülött
Ezt mindenképpen olvasd el!
A kisgyerek fegyelmezése
Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …