A szülészeti osztályokon a legtöbb helyen külön személyzet foglalkozik a gyermekágyas és külön az emlő- és a szoptatási
feladatokkal.
Az anyatej nagyobb mennyiségű elválasztása a szülést követő harmadik napon indul meg olyan módon, hogy az emlők hirtelen
megduzzadnak, feszesekké válnak. A szoptatásról a következőkben még részletesen szó lesz.
A szoptatás némileg emeli ugyan az anya kalória- és táp-anyagigényét, de a gyermekágyas nőnek nem kell túltáplálnia magát,
mint ahogyan az a közhiedelemben él. Ezt a némileg emelkedett tápanyagigényt nem füstölt kolbásszal és nem töltött
káposztával kell fedezni! A kórházakban a gyermekágyas osztályok étrendjére különös gonddal figyelnek, nincs feltétlenül
szükség pótlásra. Ha a család kedveskedni szeretne, könnyen emészthető tejtermékekből, gyümölcsből, gyümölcsléből egészítse
ki az étrendet. A szénsavas üdítőitalok nem ajánlatosak. Egyszerre csak olyan kis mennyiségű ételt hozzanak a látogatók,
amit azonnal el lehet fogyasztani, nem kell tárolni. Elrettentő látványt nyújt a gyermekágyas asszony zsúfolt tetejű
kórházi kis szekrénye, a hely hiányában az ablakok üvegei közé rakott nagy mennyiségű vajas sütemény és gyorsan romló
madártej.
Bármilyen ragyogó élmény is a szülés, a szülészeten töltött gyermekágyas időszak nem tartozik a legszebb emlékek közé. Az
egészséges anyáknak sokszor szemmel láthatóan kényelmetlen a kórházi fegyelem, nem szeretik a szigorú napirendet, az
előírásokat.
Türelem. Alig néhány nap, amit ki kell bírniuk és eljön a várva várt hazamenetel.
Címkékanya anyatej apa baba csecsemő kötődés szoptatás szülés születés tápanyag újszülött
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az anyai szeretetérzés hiánya
Az anyák általában természetesnek tartják azt, hogy az anyai érzés a gyermek születésének pillanatában rögtön …