Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A törpenyúl

A törpenyúl

A törpenyúl mindenki számára ideális választás, aki nem akar kutyával, macskával, vagy egyéb háziállattal küszködni. Ez a bohókás szőrmók boldogságot hoz a mindennapjainkba, elég csak ránéznünk, és máris jobb kedvünk lesz. Tudósok által bizonyított tény, hogy az állat-ember közi kapcsolat pozitívan hat az egészségre, segít a depressziót elmulasztani, és jó közérzetet biztosít. Aki állatok közt él, vagy napi kapcsolatot létesít velük, kevesebbet beteg, és kiegyensúlyozottabb életvitelt képes fenntartani.
A törpenyúl kiválóan alkalmas arra, hogy társunk legyen az életben. Néhány fontosabb jellemző: egy egészséges törpenyúl 8-10 évig él, átlagos testsúlya 1,5-2 kilogramm felnőtt korában. A teljesen kifejlett nyuszi mérete, nem túl nagy, kb. 30 cm hosszú, és 10-15 cm magas. Fülei mérete eltérő lehet, ez fajtától függ, illetve attól is, mikor született a kicsi. A nyáron született nyusziknak a füle kicsit hosszabb, ez 1-2 cm eltérést jelenthet, és azért van, mert a nyúl a fülén keresztül párologtat. Körmét rendszeresen vágni kell, és a szőrét is lehet fésülgetni, erre kiválóan alkalmas, bármilyen kisebb alakú műanyag fésű. A gumis azért nem jó, mert a törpenyúl szőre annyira puha, hogy csak simogatja, és nem szedi ki, mint a macskáknál, vagy kutyáknál.
A törpe nyuszink számára a legideálisabb otthont a megfelelő méretű ketrec jelenti, nagyon fontos, hogy soha ne rakjunk nyulat terráriumba, még akkor sem, ha az elég nagy hogy elférjen benne. Az üvegen nem lát át teljesen tisztán a nyúl, így egy idő után teljesen ideges, rideg, és félős lesz tőle. A ketrec ezzel szemben minden igényét kielégíti, felszerelhetjük mindennel, amire egy ilyen állatnak szüksége van. Mindig legyen nyuszink előtt friss víz, és friss széna. Nyuszinkat úgy tehetjük boldoggá, ha elég teret hagyunk neki futkosni, és sokat beszélünk hozzá, játszunk vele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

3 hozzászólás

  1. Ilyen van? :) Elviszi egy cica :P Nagyon édes!

Leave a Reply