A tejsavó az a folyadék, amelyik a sajtkészítéskor marad vissza.
Sok fontos tápanyagot tartalmaz, így fehérjét, tejcukrot, ásványi anyagokat és vitaminokat, ugyanakkor teljesen zsír- és koleszterinmentes.
Az eredeti, évszázadok óta főként az Alpok régiójában népszerű savókúra a savó salaktalanító hatását használja fel, és elsősorban a bélflóra regenerálódását és az emésztőrendszer helyreállítását szolgálja. A tejsavóban található savak ugyanis védik a bélflórát, valamint serkentik a méreg- és salakanyagok kiválasztását. Ha a savó tisztító hatását akarjuk megtapasztalni, próbáljuk ki a savónapot! Ezen a napon igyunk meg összesen egy liter savót, és keverjünk hozzá körülbelül nyolcvan ml frissen préselt növényi levet, például búzafű levét. Fogyasszunk el még másfél-két liternyi nátriumszegény ásványvizet vagy édesítetlen gyógyteát is. Az említett folyadékmennyiséget osszuk el kisebb adagokra, és apró kortyokban, lassan igyunk meg. Csak kétszer együnk, akkor is keveset, például só nélkül megfőzött krumplit vagy párolt zöldségeket.
Ha tarka színpompás ennivalókat állítunk össze, nagyon sok nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájuthatunk. A piros színű gyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, ribizli, csipkebogyó) és zöldségek (paradicsompaprika, paradicsom, vörös káposzta, hónapos retek, cékla) olyan fontos hatóanyagokat tartalmaznak, mint az anyagcserét serkentő kapszaicin, a sejtvédő béta-karotin, rákellenes hatású lipokin és a C-vitamin. Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek igen gazdagok magnéziumban, folsavban és karotinokban, a bennük lévő xantofillt pedig főként szemvédő hatása miatt tartják számon.