Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Tablettát szedek – gyereket akarok

Tablettát szedek – gyereket akarok

Tervezett terhesség előtt a leendő anyák három hónapig lehetőleg ne szedjenek fogamzásgátló tablettát. Újabban gyakran hangoztatott rémhír, hogy a fogamzásgátló tabletta veszélyeket jelenthet a később vállalt gyermekekre. Ez az állítás mindenképpen megalapozatlan.
Az említett rémhírekre talán okot adhatott az is, hogy javasoljuk – és ez most már a tabletták használati utasításán is szerepel -, hogy a tablettaszedés beszüntetése és a tervezett terhesség kezdete előtt a leendő anyák lehetőleg tartsanak három hónapos szünetet. Ez alatt a rövid idő alatt más módszerekkel, hüvelyi pesszáriummal, gumi óvszerrel vagy a naptármódszer és a megszakított érintkezés kombinálásával helyes védekezni. Ennek a javaslatnak az indoka a következő:
A fogamzásgátló tabletták lényegében „kikapcsolják” a nők szervezetében a nemi hormonok termelődését. Így a tablettaszedés abbahagyását követően a női szervezetnek bizonyos időre van szüksége a nemi hormonok termelésének helyreállításához. Ez általában 1-2 hét alatt sikerül is. (A tabletta abbahagyását követő első havivérzés ugyanis ennyivel szokott később jelentkezni.) A nők mintegy 20%-ának a szervezete azonban három hónapot igényel a hormontermelés „újratanulásához”. (Sőt 1%-nak még hat hónap is kevés, még ennyi idő alatt sem jelentkezik a havivérzés; ilyenkor orvoshoz kell fordulni.) Amíg a női szervezetben helyreáll a nemi hormonok termelése, addig eleve csökken az esély a fogamzásra. (Így alapvetően téves az a nézet, hogy a tablettaszedés után növekszik a teherbe esés esélye.) Amíg a női szervezet helyreállítja a hormonok bonyolult belső szabályozásának egyensúlyát, addig a vérhormonok szintje eltérhet a szokásostól. Pedig ezektől függ például a méhnyálkahártya állapota. így, ha ritkán mégis bekövetkezik a terhesség, akkor a méhnyálkahártya felkészületlensége miatt a megtermékenyített pete beágyazódása nem a legkedvezőbb. Emiatt az ilyen esetek mintegy 1%-ában – tehát nagyon ritkán – a beágyazódási zavar bizonyos fejlődési rendellenességek kiindulópontja lehet. Olyan ez, mint amikor a felszántatlan ugarba vetik el a magot. Megtapad, de kedvezőtlenebbek az életkilátásai. Megint csak hangsúlyozni kell: nem a tabletták veszélyességéről van szó. A problémát a női szervezet lassúbb helyreállási képessége okozza. A tablettaszedés abbahagyása és a tervezett fogamzás közötti három hónapos időszak betartásával ez a ritka veszély kiküszöbölhető. Ugyanakkor, ha a fogamzás mégiscsak bekövetkezik a tabletta szedése során vagy közvetlen utána, olyan kicsiny a kockázat növekedése, hogy ez egy-egy esetben szinte kimutathatatlan, és ezért a terhesség nyugodtan megtartható. Az ilyenkor várható nagyon ritka rendellenességek főleg a végtagokat érintik, ezek pedig ultrahangvizsgálattal általában felismerhetők. A terhesség 18-20. hetében ezért érdemes az ultrahangvizsgálatot elvégezni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás