Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Trombózis után tilos a tablettaszedés

Trombózis után tilos a tablettaszedés

Fokozottabban veszélyeztetettek, akik eleve hajlamosak véralvadási zavarra. Ilyenek például azok az asszonyok, akiknek gyakorta van visszérgyulladásuk. Ennek hátterében nemritkán a nőkben nagyon gyakran előforduló visszértágulat áll. Elsősorban a többszörös és mélyebb visszértágulatok jelentenek hajlamosságot trombózisra. Feltétlenül ebbe a kategóriába számítanak mindazok, akiknek már volt trombózisuk. Erre elsősorban a korábbi terhesség és gyermekágy során kerülhetett sor. Végül helyes ide sorolni azokat is, akiknek szüleinél fordult már elő komolyabb trombózis vagy embóliás betegség, a véralvadékonysági zavarok létrejöttében ugyanis az örökletes hajlamot a kutatások egyértelműen kimutatták.
Az itt ismertetett veszélyek bizonyára sok tablettát szedő nőben félelmet keltenek. Nem szabad azonban e viszonylag ritka problémák jelentőségét eltúlozni. Jól szemlélteti az elmondottak lényegét a következő példa: A középkori Kínában a halálraítélteket sajátos módon, sótúletetéssel végezték ki. Vajon ez azt jelentené, hogy ételeink nélkülözhetetlen ízesítője, a só, méreg? Semmi esetre sem! Csupán azt, hogy lehet méregként is használni. Ugyanez igaz a fogamzásgátló tablettákra is. Az esetek döntő többségében – megfelelő alkalmazáskor – áldásos gyógyszerek. Bizonyos esetekben, ha rosszul szedik őket, méreggé is válhatnak. Meg kell tanulni és be kell tartani tehát használatuk legfontosabb szabályait.
Sokan félreértik a tablettaválasztékot, és mint valami divatcikket szeretnék maguknak megrendelni a számukra kívánatos típust az orvosnál. A női ruháknál a divat szerepe bizonyára meghatározó, de ez semmi esetre sem lehet mérvadó a fogamzásgátló tablettáknál. A különböző típusú tabletták ugyanis különböző alkatú nők számára készültek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás