Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / A fogamzásgátló tabletta veszélyei

A fogamzásgátló tabletta veszélyei

A fogamzásgátló tabletta két komponense közül elsősorban a tüszőhormon-származék képes – az erre eleve hajlamos nőkben – megbontani a véralvadásban szerepet játszó nagyszámú tényező egyensúlyát. Emiatt megnő annak veszélye, hogy a vér az érfalon belül megalvad. Ezt nevezzük trombózisnak, vérrögösödésnek. Elsősorban a lábszár és a szív ereiben alakulhat ki. Az elzáródott érben leáll a vérkeringés, tehát az adott ér által ellátott terület vérellátás nélkül marad. A következmény szöveti elhalás lehet. Ilyen például a szívinfarktus (vagy más néven szívkoszorúér-trombózis). Ez esetben a szívizomzatot ellátó koszorúerek tömődnek el, és emiatt elhal az általuk ellátott szívizomzat. A következmény a szív e részének elvértelenedése, kifehéredése lesz. (Innen származik az “infarktus” elnevezés, ugyanis latinul infarco annyit jelent: kifehéredni.) Az érben kialakult vérrög azután le is szakadhat, és az érpályán keresztül más szervekbe elkerülve, ott is érelzáródást okozhat. Ilyenkor beszélünk embóliáról. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban történt visszatekintő vizsgálatok szerint a tablettát szedő nőknél 6-11-szer nagyobb a kockázat az alsó végtagok visszereiben (tehát a vénákban) bekövetkező trombózisra. A szívinfarktus, vagyis a koszorúerek trombózisának a veszélye háromszor nagyobb. (Régebben az egyetemen még azt tanították, hogy a nemzőképes korú, tehát menstruáló nő nem kaphat szívinfarktust. A cigarettázás és a fogamzásgátló tabletta szedése sajnos módosította ezt a szabályszerűséget.) De háromszor gyakoribb a tüdőembóliák előfordulása is. Végül az agyi érelváltozásokat: trombózis, agyvérzés, embólia is háromszor gyakoribbnak találták. A vérrög eredete ilyenkor csaknem mindig a lábszár visszértrombózisa.
Mindezek súlyos, de ritka szövődmények. A tabletták széles körű elterjedtsége miatt azonban sajnos a halálozási statisztikában is éreztetik hatásukat. Az Egyesült Királyságban 100 000 nemzőképes korú, tehát 15-49 éves nő közül csak 3 hal meg szív és keringési betegségben. A fogamzásgátló tablettát szedők közül azonban 14-en, tehát csaknem ötször annyian vesztik életüket trombózis következtében. Világviszonylatban már a több ezret is meghaladja az ilyen jellegű végzetes kimenetelű szövődmények száma.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás