Kezdőlap / Társadalom / Településszociológia

Településszociológia

Túlnyomó többségben a városok jobban vonzzák a lakosokat, mint a többi településtípus. Miért van ez? Mi tesz vonzóvá vagy taszítóvá egy települést?
A vonzó tulajdonságok között tartjuk számon azt, hogy nagyobb a munkahely-kínálat, kedvezőbbek a jövedelemi viszonyok, mivel magasabbak a bérek. Jobbak a lakáskörülmények: több lakóhely van, újabbak és a kínálat is változatos. A városokban nagyobb figyelmet szentelnek az infrastruktúrának, az utak jobban kiépítettek, tehát a közlekedés sokkal jobb. Nagyobb a választék az oktatási intézmények között is, és általában ezekben az intézményekben jobb munkát is végeznek, az oktatás színvonalasabb. A kereskedelmi ellátás és az egészségügyi szolgáltatások is megfelelőbbek. Bizonyos ügyek csak a városokban intézhetők el, mivel csak ott vannak arra szakosodott intézetek, lásd biztosító. Egy igazi nagyváros etnikailag és a korosztály tekintetében is elég színes. De negatívumokat is tartogat magában: a városokban kialakuló emberi kapcsolatok személytelenebbek, mint falusi környezetben kialakuló társai. Ráadásul itt több deviáns viselkedés figyelhető meg.
A falvaknál pont az ellenkezője érvényesül. Mivel itt főleg a mezőgazdaságra alapoznak, nincs nagy igény a tanult és iskolázott szakemberekre, akik inkább a városokba költöznek. A fiatalok az életkori sajátosságaik miatt inkább a modernebb életkörülményeket választják. De a családok közül is a mozgékonyabbak előbb-utóbb elköltöznek a falvakból.
Minden településtípusnak vannak előnyei és hátrányai, és Magyarországon megyénként eltérő a helyzet: mindenhol vannak fejlett és elmaradott települések.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás