Téli sárgadinnye

A téli sárgadinnyék Magyarországon sajnos ma már kevésbé ismertek. Pedig ha kutakodunk a történelmünkben, akkor azt látjuk szép hagyománya volt. Girókúti P. Ferenc a magyarországi dinnyék törzskönyvében számtalan változatot leírt az 1800-as évek vége felé. Az alföldi parasztemberek kedvenc téli csemegéjét képezték a „Kótyok”. Városlakók is fogyasztották télen, ha be mentek egy zöldséges üzletbe. A gyékényfonatban a gerendára erősített, a légtérbe logó „kótyok” teljes biológia érettségben nagyon finom édes illatot árasztottak magukból. Természetesen szívesen vásárolták ezeket.
Nézzünk néhány fajtát: Pocokkóty, Téli, Jég stb. Újabbak Őszi cukor és amivel én is kísérleteztem a Hógolyó.
A sárgadinnye termesztés legnagyobb bűnét elődeink követték el. A rövidebb tenyészidejű fajtacsoportokat favorizálták. Ennek következtében a hosszabb tenyészidejű téli fajták háttérbe szorultak. Így télen sajnos manapság csak a külföldi sárgadinnyéket tudjuk fogyasztani aminek méregdrága árát sokan nem tudják kifizetni. Illetve íz és zamatában is eltérnek tőlük a Magyarországon termesztett zöldségfélék.
A hosszú tenyészidejű fajtákra jellemző nagyobb terméstömeg, kiváló, a jó eltarthatóság, az egyszerű termeszthetőség.
Szerencsére napjainkban ez a felismerés egyre világosabb a termesztők, kereskedők és a fogyasztók körében. Ha belegondolunk a sárgadinnyét szívesen fogyasztják az emberek az év minden napján. Ehhez pedig a téli sárgadinnyék nélkülözhetetlenek.
Az leírtakból már rá lehet ismerni, hogy itt a pulton tarthatóságról van szó, ugyan úgy mint a paradicsomnál is terjed a tulajdonság (LSL)Angolul: long shelf life, annyit tesz az érés egyéb folyamataival párhuzamosan nem puhul.
De esetünkben egy lényeges különbség van. A paradicsomba beépített tárolás segítő gén antagonisztikus a minőséggel. A sárga dinnyénél ez nem így van. Tulajdonképpen minden fajtacsoportban, azok fajtáiba beépíthető eltarthatóságot biztosító gén. Nemesítők már ma is erre törekednek.
A téli sárgadinnyék a zard csoportba tartoznak. A „csúnya” termésű dinnyék ezek. Termésük hosszúkás tojásdad, vagy kerek. héjuk sötétzöld eltérő foltokkal. Éretten a héj színe sárgászöld. Terméshúsuk fehéres zöld, kiváló ízű. 6-8 hónapig eltarthatók. Nagyobb a magja a rövidebb tenyészidejű fajtákhoz képest.
Magyarország szerencsés helyzetbe van. A világon kevés olyan hely van ahol a gyümölcsök és zöldségek íz és zamat világa kiváló. Magyarország mikroklimatikus helyzetének köszönhető.
Télen kevés a természetes vitaminforrás. Én bízom benne, hogy ezzel a cikkel meg tudom ismertetni a téli eltartható sárgadinnyét azokkal az emberekkel akik nem hallottak róla. Pedig Magyarországon nagy hagyománya volt a termesztésének.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply