Kezdőlap / Terhesség / Terhesség alatti magzatmozgás

Terhesség alatti magzatmozgás

A második harmadban érzékeled először a kisbabád mozgását. Ez az érzés semmihez sem fogható!
a legtöbb kismamában ilyenkor tudatosodik igazán, hogy egy kis életet hord a szíve alatt.

A baba ösztönös reflexekkel rendelkezik, és ezt gyakorolja is bent a pocakodban. Ezen kívül külső hatásokra is mozgással reagál. A köhögésedre, a tüsszentésedre is gyorsan múlva reagál. És érzed azt is ,amikor a baba csuklik. Ennek az az oka, hogy néha nyel a magzatvízből. Olyan érzés mintha rugdosódna.

Az első mozgást körülbelül 16-18 héten veszed észre. Az alhasi tájékon érzékeled majd. Később a kezdeti bártortalan mozgás helyett erős rúgások, nyújtózások, forgások, és mocorgások észlelhetők a pocakodban. Ezeket a mozgásokat érdemes figyelemmel kísérni, mivel így tudjuk hogy kisbabánk mennyire aktív.
Vannak kisbabák, akik nappal aktívabbak, és vannak, akik a mozgást éjszakára tartogatják. Erre hatással lehet a kismama táplálkozása is.

Ha szeretnéd megszámolni a magzatmozgást, akkor egy nap kétszer egy órán át számold. Általában ez a szám 10 és 50 közötti.
A 28. hét után a 10 alatti mozgásszám bajt jelenthet, javaslom, fordulj az orvosodhoz. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a mozgásszám az korábban számoltról jelentősen lecsökken.

A terhességed előrehaladtával egyre kevesebbet mozognak. Mivel egyre kisebb a hely, ahogy fejlődik, nehezebb számára a mozgás, ez a mozgás lassulását jelenti, tehát a mozgásszám nem csökkenhet tíz alá.

Főként a 36. hét után érdemes számolgatni, mivel igen fontos jelzést ad a baba állapotáról. Ha romlik az állapota, a magzat észreveszi, és a mozgások csökkenésével reagál. Ha ezt tapasztalod, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz, aki elvégzi a megfelelő vizsgálatokat, és tájékoztat arról hogy valóban van-e okod félni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply