Kezdőlap / Állatok / Halak / Betta splendens (sziámi harcoshal)

Betta splendens (sziámi harcoshal)

A Betta splendens(sziámi harcoshal) egy gyönyörű hal. Tenyésztett változatát. Fátyolos Bettaként is nevezik.
Az ivarérett betta-hím ha meglátja a saját tükörképét, vetélytársat lát benne, és máris feszít a „másiknak” harciassá válik. Szegény hal egyre idegesebb, hiszen tükörképe éppúgy élénkül színben, feszíti úszóit, és támad felé. Ezzel nagyobbá és erősebbé válnak, a tenyésztők nagy örömére. Hátsó – indiában előszeretettel harcoltatják, kötnek fogadást rájuk.
Sajátos oxigén elraktározó szerve van, amit labirint-szervnek neveznek. Ez a kopoltyúüregben elhelyezkedő hártyás tekeredett zsákocska-féle, ami megtelik oxigénnel, amint a hal a felszínre úszik.
Ez, a segédlégzőszerv biztosítja az oxigén-utánpótlást a sziámi számára a trópusi, sűrű növényzettel benőtt, 30 °C körüli vizekben vagy a trópusi pocsolyákban beszáradni készülő tócsákban is. Így maradhattak életben a monszunos éghajlat, a sekély vízi élethelyeken, évezredeken át. E nélkül a labirinthalak túlélése nemzedékeken át, lehetetlenné vált volna. Oxigénhiányos év-és napszakokban az ilyen szervvel bíró halak sűrűbben jönnek fel levegőt szippantani, tekervényes melléklégzőszervükben cserélve az elhasznált oxigént.
A hím a nőstényt a habfészek alá hajtja, kifeszített úszókkal, csodálatos színekben, úszóit kifeszítve udvarló mozdulatokkal rövid násztánc után testével hirtelen átkulcsolja, és óvatosan a hátára fordítja úgy, hogy annak ivarnyílása fölfelé, a habfészek közepére kerüljön. A nőstény ekkor 10-15 ikraszemet bocsát ki a petevezetőjéből, amelyeket felemelkedésük közben a nőstényt átkulcsoló hím azonnal megtermékenyít. A nőstényt érdemes kivenni a nász után, mert a hím megöli.
Minden faj hímje ivadékgondozó, erős apai ösztönökkel, és élete árán is őrzi az ívásra szánt territóriumot. Ha tenyészteni akarjuk, érdemes sok víz színén úszó zöldnövényt tennünk a pároztató medencébe, mert a Betta – faj hímje, ezeken a növények támasztékában, a felszínén készíti habfészkét, ami nem más, mint saját nyálával bevont apró levegőbuborékok ezrei. Mérete pár centiméter magas és tenyérnyi széles fészek. Ebbe a hab bölcsőbe szállnak fel a megtermékenyített ikrák, majd az abból kibújó lárvákra nagy gonddal ügyel a hím. Az elpattant buborékszemeket újrakészíti, a bölcsőből véletlen kipottyanó csemetéket a szájában visszaköpi a fészekbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cápaharcsa

A cápaharcsa , latin nevén Pangasius sutchi , nevétől eltérően nem egy cápaféleség hanem a …

Leave a Reply