Kezdőlap / Terhesség / Terhesség folyamata, embrióból-magzattá fejlődés, kismama érzelmei a 9 hó nap során

Terhesség folyamata, embrióból-magzattá fejlődés, kismama érzelmei a 9 hó nap során

1. hónap

embrió:
Az első tíz nap a beágyazódás időszaka, a megtermékenyült petesejt megindul a méhüreg felé. A kiszabadult petesejt helyén kialakul a sárgatest nevű hormontermelő szerv, mely segít a méhnyálkahártya felépítésében.
A beágyazódás után jön létre a kapcsolat az anyai keringés és a zigóta között. A zitótát a méhnyálkahártya vérerei látják el tápanyagokkal.
Ebben az időszakban meglehetősen gyorsan fejlődik az embrió. A 22. napon a szív elkezd dobogni. Ilyenkor záródik a velőcső is, emiatt fontos, hogy a kismamák már a terhességet megelőző időszakban is szedjenek folsavat.

Kismama:
Ebben a szakaszban nem jelentkeznek még a terhesség klasszikus jelei. A terhességet terhességi teszt útján állapíthatjuk meg, ha pedig pozitív, érdemes felkeresni az orvost. Van olyan kismama, aki ebben az időszakban fáradékony, előfordulhat, hogy a mell érzékenyebb és a vizelési inger is gyakoribb.

2. hónap

embrió:
Az 56. napra már a szervek nagyjából kialakulnak, az embrió pedig már képes mozgásokat végezni, sőt, folyton mozgásban van. A feji rész már látványosan elkülöníthető, a végtagok fejlődése is megindul. A felső végtagok gyorsabban fejlődnek ki, mint az alsók. A vesék szerkeszete ugyan még nem alakul ki, a baba azonban már képes vizeletet üríteni.
A méhlepény kifejlődése is folyamatban van, mely lassacskán átveszi a sárgatest hormontermelő szerepét.

Kismama:
Ebben a szakaszban lépnek fel a klasszikus terhességi rosszullétek: hányinger, gyakori vizelési inger, gyakori hangulatváltozások, fáradékonyság.

3. hónap

Magzat:
Ettől a hónaptól már nem embrióról beszélünk, hanem magzatról. A CRL (a baba fejétől a fenekéig mért érték) már 4 cm., és felismerhetők az arc egyes részei. A magzat nemét már ebben az időszakban is fel lehet ismerni, bár még nem biztonsággal.
A vetélés kockázata a 12. hét után jelentősen lecsökken.

Kismama:
A súlygyarapodás még nem jelentős a harmadik hónapban. A közérzet már jóval jobb, javul az étvágy is.

4. hónap

Magzat:
A folyamatosan mozgó baba rúgásai már érezhetőek. A csontok szilárdabbak lesznek, és a szem az arc középvonala felé kezd haladni az arc oldalsó részéről. Kialakul a szemöldök és pár szál haj is látható lesz. A fej átmérője ekkor 34 mm. Kialaulnak a külső nemi szervek, ezt már biztonsággal kimutatják az ultrahangon.

Kismama:
A kismama pocakja látványosan gömbölyödni kezd. Figyelni kell a táplálkozásra, hogy egészségesen étkezzünk, és ne vigyük túlzásba az evést. A mellbimbók érzékenyebbé válnak.
Érdemes elkezdeni könnyű mozgást végeztni, sétálni, úszni, akár terhestornára járni.

5. hónap

Magzat:
A fej mérete 47 mm, a testtömeg 30 dkg körül van ebben az időszakban. A szemhéjak még zárva vannak, azonban a hallás kezd egyre jobban kifejlődni. Először csak az anya testén belül lévő hangokat hallja, később már az anya hangját és más beszűrődő hangokat is hallhat.

Kismama:
Ezek a leggondtalanabb hetek, a has még nem túl nagy és rosszullétek sem jelentkeznek. Sőt már lehetővé válik a babával való kommunikálás.

6.hónap

Magzat:
A baba egyre intenzívebben mozog, sőt csuklik is. Már képes érzékelni az anya bioritmusát is, bár az még nem esik egybe a sajátjával.

Kismama:
A méh legmagasabb pontja már a köldök felett tapintható, emiatt alakul ki sokaknál a teltségérezt. Előfordulhat székrekedés is, ezt sok folyadékkal és rostokkal lehet kezelni.

7. hónap

Magzat:
A baba testtömege már eléri az 1 kg-t. A szemhélyek kinyílnak, a tüdő fejlődik és a testen megjelennek a zsírpárnák is.
A legtöbb baba fejvégű fekvésbe fordul, de nem kell aggódni, ha ez még nem történik meg, van még néhány hete.

Kismama
Felgyorsul a súlygyarapodás, nagyon kell ügyelni, hogy ne vigyük túlzásba az étkezést. Sokan ilyenkor kezdenek vizesedni is, de ez egyénfüggő. A hetedik hónapban lehet már érezni méhösszehúzódásokat is, ezek nem fájdalmasak és nem tartanak sokáig.

8. hónap

Magzat:
A tüdő már teljesen kifejlődik, a magzat már önállóan is képes lélegezni. A magzat alakja már egyre jobban hasonlít egy újszülőttéhez. A növekedés miatt már egyre kevesebb helye marad a babának mocorogni, ezért a rúgások is lecsökkennek.

Kismama:
A méh fundusa lassan eléri a szegycsont alsó részét, nyomja a szívet és a tüdőt, ezért fordul elő a nehézlégzés és az, hogy jóval fáradékonyabbak vagyunk. A gyakori vizelési inger ismét jelentkezik, emellett derékfájás is felléphet.

9. hónap

Magzat:
A magzat feje lejjebb ereszkedik a kismedencében, a has is lejjebb ereszkedik. A baba eléri végső újszülöttes formáját.
A 37. hét után már nem számít koraszülöttnek, a 42. hét után pedig már túlhordásról beszélünk.

Kismama:
A méhösszehúzódások egyre gyakrabban és erősebben jelentkezhetnek. A jósló fájásokat gyarkan összetévesztik a valódi fájásokkal, de nehéz különbséget tenni már többedszer szülő nőknek is. A jóslófájások általában egy meleg fürdő hatására vagy pihenés hatására elmúlnak. A szülés megindulását a nyákdugó távozása vagy a magzatvíz csorgása jelzi.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply