Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Tortúra (Misery – 1990)

Tortúra (Misery – 1990)

A Tortúra egy amerikai thriller, amelyet 1990-ben mutattak be Amerikában. A film Stephen King Azonos című regénye alapján készült. 1991-ben a filmben nyújtott alakításáért Kathy Bates Oscar-díjat és Golden Globe-díjat kapott, legjobb női főszereplő – dráma kategóriában. 1992-ben James Caan legjobb színész kategóriában Szaturnusz-díjat vehetett át. Az alkotás kis költségvetésből készült, és kevesebb mint 20 millió dollárból forgatták, és több mint 61 millió dollárt termelt szerte a világon. A film a Columbia Pictures stúdió alatt készült, a 107 perces film 18 éven aluliak számára nem ajánlott.
A film középpontjában egy regényíró áll (Paul Sheldon), aki súlyos balestet szenved egy elhagyatott országúton. Egyik fanatikus rajongója (Annie Wilkes) megtalálja és kiszabadítja az autóból a súlyos sérüléseket szenvedett férfit. A nő ráadásul szakképzőt ápolónő, elviszi a házába ahol ellátja és gondoskodik a mozgásképtelen íróról. A férfi lassacskán magához tér, aki hamarosan el akar menni, de a nő maradásra bírja. Paul és Annie sokat beszélgetnek, és az író megtudja, hogy Annie rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. A nő nem tud valóságot tenni valóság és fikció között, ezért Paul elhatározza, hogy megszökik. Csakhogy ezt egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, és szökési kísérletei sorra megbuknak. Paul hamarosan rájön, hogy Annie bármit megtenne annak érdekében, hogy őt örökre megtartsa magának.

Rendező: Rob Reiner
Forgatókönyv: William Goldman
Író: Stephen King
Operatőr: Barry Sonnenfeld
Producer: Rob Reiner, Andrew Scheinman
Vágó: Robert Leighton
Jelmeztervező: Gloria Gresham
Látványtervező: Norman Garwood

Főszereplők és magyar hangok:
James Caan (Paul Sheldon) (Tordy Géza)
Annie Wilkes (Kathy Bates) (Molnár Piroska)
Virginia (Frances Sterrnhagen) Feleki Sári
Buster seriff (Richard Farnsworth) (Benkő Gyula)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply