Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, hanem allergia.

Az első, amit a tünetek észlelése után tehetünk, hogy jó alaposan kitakarítjuk a lakás minden zeg-zugát. Alapos portalanítást végzünk, hogy közérzetünk is jobb legyen és a tünetek is enyhüljenek. Ugyanis a háziporban rengeteg pollen, poratka és penész található, amik rendszeresen lerakódnak bútorainkra, és bekerülnek szervezetünkbe.
Az viszont nem mindegy mivel és hogyan állunk neki lakásunk tisztításának. Ha ugyanis egy seprűvel elkezdjük kavarni a port, akár a százszorosára is növelhetjük az allergiasztintet, így még nagyobb bajt okozunk. Ehelyett inkább törölgessünk nedves ronggyal, és mossuk fel minden nap a padlót, esetleg minden nap kimondottan allergiásoknak ajánlott vizes porszívóval takarítsuk a szőnyegeket.
Mindig tisztítsuk ki a porzsákot mielőtt használjuk a porszívót, mert a porzsákban maradt ételmaradékok bepenészedhetnek és bekapcsoláskor a levegőbe kerülnek a penészgombák, amely újabb súlyos tüneteket okozhat.
Az ágyneműk gyakori váltásáról sem feledkezhetünk meg egy allergiás esetében, ugyanis a matrac, párna és plüssállat is a poratka kedvenc lakóhelye.

Amit csak lehet, mossunk ki legalább 60 Celsius-fokon, de mélyhűtőbe is tehetjük a plüssállatokat néhány órára, az allergiát okozó baktériumok ugyanis -20 Celsius fokon is elpusztulnak.
Ha befejeztük a takarítást és mindent felmostunk, már csak az van hátra hogy jól kiszellőztessük a házat!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka tünetei

Az őszi és a téli hónapokban a legtöbb allergiás betegek fellélegezhet, ám ezek a hónapok …

Leave a Reply