Kezdőlap / Nemibetegségek / Trichomoniasis – Egy alattomos nemi betegség

Trichomoniasis – Egy alattomos nemi betegség

A Trichomonas vaginalis által okozott fertőzés az egyik legelterjedtebb nemi betegség. Férfiakat és nőket egyaránt érintheti, a kellemetlen tünetektől azonban általában kizárólag a nők szenvednek. Mivel a férfiaknak kevesebb, mint felénél jelennek meg a trichomoniasisra utaló jelek, a betegség náluk gyakran kezeletlenül marad, így könnyen megfertőzhetik partnereiket.

Bár az esetek túlnyomó részében a betegség védekezés nélküli szexuális kapcsolat útján terjed, a trichomoniasis nem csak ilyen módon kapható el. Mivel a Trichomonas vaginalis parazita 45 percig életben marad a testen kívül, a kórokozó a fertőzött személy törölközőjén keresztül, illetve közös toalett használat útján is terjedhet. A legyengült immunrendszer növeli a megfertőződés esélyét.

A fertőzött nők általában kellemetlen szagú, sárgás-zöld folyást, a nemi szervek környékén jelentkező viszkető érzést és alhasi diszkomfort érzést tapasztalnak. Egyes esetekben szexuális együttlét és vizeletürítés során jelentkező fájdalom is kísérheti a fertőzést. A tünetek könnyen összetéveszthetők a gombás fertőzések jeleivel, a két betegség kezelési módja azonban eltérő, ezért a fenti tünetek jelentkezésekor mindenképpen érdemes nőgyógyász szakorvost felkeresni.

A diagnózis hallatán nem kell azonban megijednünk, a fertőzés ugyanis könnyen kezelhető. A metronidazol tartalmú gyógyszerek 90-95 százalékban sikerrel szüntetik meg a fertőzést. A trichomoniasis kezelésére felírt gyógyszereket terhes nők is biztonsággal szedhetik. Makacs fertőzés esetén sem kell drasztikus kezeléstől tartanunk: amennyiben a panaszok nem enyhülnek, antibiotikummal, illetve a gyógyszeradag növelésével és a kezelési idő meghosszabbításával a kórokozó eltüntethető a szervezetből.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply